carriereswitch maken tipsEen carrièreswitch is één van de belangrijke beslissingen die men maakt tijdens een loopbaan. Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse werknemers overwoog een carrièreswitch gedurende de economisch crisis, zo blijkt uit onderzoek. Heeft u de behoefte om uw geluk ergens anders te beproeven? Dan is een carrièreswitch het overwegen waard. U weet dat u iets anders wilt dan uw huidige baan, lastig is vaak de vraag wat u dan precies wilt. Wanneer duidelijk is wat uw wensen daadwerkelijk zijn, wordt het tijd om deze in de praktijk toe te passen. Dit is het belangrijkste en meest lastige punt van uw carrièreswitch! Professionele hulp maakt het echter gemakkelijker.

Aanleiding van een carrièreswitch

Een carrièreswitch ontstaat vaak doordat de werknemer twijfelt over zijn huidige werk. Deze twijfels kunnen voorkomen bij elk beroep. Vaak is men op zoek naar een nieuwe uitdaging, omdat zij klaar zijn met hun huidige werk, of altijd al iets anders hadden willen doen. Verlangen naar een carrièreswitch ontstaat bijvoorbeeld wanneer één of meer van de volgende situaties zich voor doen:

  • De werknemer is teleurgesteld doordat hij of zij meer had willen bereiken in zijn of haar loopbaan dan tot dusver is gelukt.
  • De werknemer botst met de verplichtingen en verantwoordelijkheden in de huidige werkzaamheden. Dit kunnen zowel te veel als te weinig verplichtingen en verantwoordelijkheden zijn.
  • De werkgever besluit om een verandering door te voeren en werknemers zijn bang voor de gevolgen hiervan.
  • De werknemer krijgt het verlangen naar iets totaal nieuws of komt er op latere leeftijd achter dat hij oude wensen nog in vervulling wil laten gaan door te kiezen voor iets heel anders.

Blijf niet te lang twijfelen over uw huidige werkzaamheden! Deze kunnen u ambities in de weg staan en u verder aan het twijfelen brengen.

Wat te doen bij een carrièreswitch?

Wanneer u denkt aan een carrièreswitch, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat u mist in uw huidige werksituatie. Hoe komt het dat u ontevreden bent over uw baan? Is het de relatie met uw collega’s? Heeft u problemen met de arbeidsvoorwaarden, zoals uw salaris? Is de werkdruk te hoog? Wanneer u weet wat ontbreekt in uw huidige werk, schetst dit direct een beeld waar de baan die u zoekt aan moet voldoen.

Naast de eisen waaraan de baan moet voldoen, zijn de eisen waaraan u moet voldoen bij een carrièreswitch minstens zo belangrijk. Beschikt u over voldoende kwaliteiten voor de baan die u zoekt? Breng daarom uw kwaliteiten in kaart, ken uw goede en slechte punten. Wees ook niet bang om de kwaliteiten op de proef te stellen. Een baan die onder uw niveau ligt en te weinig prikkelt, is duidelijk niet de juiste carrièreswitch. Het kan erg inspirerend zijn om eens met iemand, die ervaring heeft met een carrièreswitch, te praten over hoe hij of zij dit destijds heeft aangepakt en of de verwachtingen zijn uitgekomen.

7 tips als u een carrièreswitch overweegt

Overweegt u een carrièreswitch? De onderstaande praktische tips bieden u een aantal handvatten, op weg naar de grote stap:

Tip 1: Waardoor raak jij geïnspireerd?

Inspiratie krijgen van uw werk geeft ontzettend veel voldoening en maakt het werk simpelweg leuker! Door jezelf de bovenstaande vraag te stellen, brengt u voor uzelf in kaart wat terug zou moeten komen in de baan die u na uw switch zou willen uitvoeren.

Tip 2: Welke waarden zijn belangrijk in je loopbaan?

Elk bedrijf kent kernwaarden die centraal staan in de organisatie. Wanneer u weet welke waarden belangrijk zijn tijdens uw loopbaan, wordt het matchen met de organisatie waar u graag zou werken een stuk eenvoudiger. Waarden waaraan u zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld: loyaliteit naar werknemers, betrouwbaarheid, vrijheid en mogelijkheid tot ontwikkeling.

Tip 3: Plan genoeg tijd in voor de zoektocht

Wanneer u klaar bent voor een carrièreswitch en écht wat anders wilt, is het essentieel om ook genoeg tijd te maken voor het vinden van de baan die bij u past. Het zou zonde zijn als u door een gebrek aan tijd uiteindelijk een baan kiest die niet is wat u eigenlijk wilde. Zorg ervoor dat u de markt voldoende in kaart heeft gebracht en weet welke vacatures daadwerkelijk interessant zijn.

Tip 4: Op verkenning met vrijwilligerswerk

Weet u al welke richting u op wilt, maar heeft u tot nu toe nog geen passende vacature gevonden? Probeer dan eens wat rond te kijken door middel van vrijwilligerswerk. Zo kunt u vast aftasten of u zich echt op uw plek voelt binnen een nieuwe organisatie of nieuwe sector. Bovendien is het bijkomende voordeel dat u alvast wat ervaring opdoet, altijd goed voor uw CV!

Tip 5: Wees open over je switch

Een carrièreswitch is een belangrijke stap in uw loopbaan, misschien wel in uw leven. Schroom dus niet om er ook openlijk met anderen over te praten, laat je adviseren en sta open voor nieuwe inzichten. Wanneer de mensen om u heen weten dat u aan het begin van een carrièreswitch staat, ontstaat er ook een vorm van publieke druk. Doordat men interesse toont en u zal herinneren aan de switch, blijft u scherp en kan het niet anders dan dat de carrièreswitch er ook daadwerkelijk komt!

Tip 6: Gooi je CV om

Met uw bestaande CV bent u binnengekomen bij het bedrijf waarvoor u nu werkt. Een totaal andere baan, in een andere tak van de arbeidsmarkt vereist echter een CV dat hierbij aansluit. Kijk eens met mensen in uw omgeving die eerder een switch maakten naar uw cv, of zoek naar mensen uit de branche waar u graag aan de slag gaat.

Tip 7: Geen tijd te verliezen

Klaar voor de carrièreswitch? Maak de stap! Het is zonde om de baan die u graag wilt en het leven dat uw graag leidt uit te stellen. Voordat u het weet is het te laat en heeft u spijt te hebben gewacht met de switch.

Hulp bij uw carrièreswitch

Een carrièreswitch die niet uitpakt zoals u had verwacht, is uiterst pijnlijk en wilt u natuurlijk voorkomen. Het inschakelen van professionele hulp helpt u hierbij! Om de goede keuzes te maken tijdens uw carrièreswitch is loopbaancoaching een belangrijk hulpmiddel. Wanneer u toe bent aan een nieuwe uitdaging, is het aan te raden om loopbaancoaching aan te vragen. Bij Amplooi betekent dit dat u tijdens het eerste gesprek de kans wordt geboden om met uw huidige werkgever of drie externe partijen in de arbeidsmarkt te kijken naar uw kansen op de arbeidsmarkt. Wanneer duidelijk is welke nieuwe baan u zoekt, is het belangrijk om te netwerken om zo kennis te maken met de branche waarin u gaat werken. De professionals van Amplooi helpen u graag met netwerken tijdens de carrièreswitch door gebruik te maken van het uitgebreide netwerk waar Amplooi toegang tot heeft.

De carrièreswitch wordt verder gemakkelijker gemaakt door jobhunting. Hierbij wordt door middel van een jobhunter, die gebruikt maakt van het netwerk van Amplooi, gericht gezocht naar een baan die past bij uw zoekprofiel. Wilt u meer weten over wat Amplooi voor u kan betekenen bij uw carrièreswitch? Neem dan gerust contact op met onze servicedesk op ons telefoonnummer 088 – 022 3888. Wij helpen u graag verder!