Blog

Wees niet te laat met het aanmelden van een AD-onderzoek

Paul-van-der-Wal-fotografie-Amplooi-Hq-60091-web

20 juli 2023

Herken je deze situatie? Jouw collega is al geruime tijd ziek, maar het blijft onduidelijk of er nog mogelijkheden zijn om terug te keren in (het eigen) werk. Als werkgever wil je graag het werkvermogen van je medewerker door een deskundige laten onderzoeken. In de Wet Verbetering Poortwachter staat dat je als werkgever een eventueel tweede spoortraject uiterlijk aan het einde van het eerste ziektejaar moet inzetten. Daarom is het belangrijk om voor die tijd inzicht te hebben in de re-integratiemogelijkheden van je uitgevallen medewerker.

Te lang wachten is risicovol

In de praktijk zien wij dat veel werkgevers hier echter te lang mee wachten en dat is risicovol. Allereerst wil je graag dat je collega weet waar hij/zij aan toe is en welk perspectief er is op de arbeidsmarkt. Blijft dit uit dan heeft dat negatieve gevolgen voor het re-integratieproces. Daarnaast kan het voor jou als werkgever vervelende financiële consequenties hebben. Uit analyses blijkt namelijk dat bijna een kwart van alle loonsancties (het langer doorbetalen van salaris) ontstaat door het te laat inzetten van de juiste interventies.

Direct inzicht in de mogelijkheden

Als werkgever ben je verplicht om te onderzoeken of en hoe de medewerker naar vermogen kan blijven werken. Daarom adviseert Amplooi werkgevers om al ruim voor het einde van het eerste ziektejaar (± rond week 42) het arbeidsdeskundig onderzoek op te starten. Het biedt je direct inzicht in wat er mogelijk is; zowel binnen als buiten de organisatie. De doorlooptijd is veelal 3-4 weken. De rapportage duidt ook de inzet van een tweede spoortraject, wat dan tijdig kan worden ingezet. Los van tijdigheid zien we dat herstel van week 42 tot en met einde ziektejaar zeer beperkt is.

Goede vraagstelling

Werkgevers zijn in de praktijk veelal goed in gesprek met de betreffende collega, maar beiden weten niet goed wat wel en niet kan m.b.t. re-integratie. Belangrijk is om altijd te zorgen voor een goede vraagstelling aan de bedrijfsarts voordat het gesprek met de collega plaatsvindt. Als je dus geen goede inzage hebt in iemands beperkingen, vraag deze dan aan de bedrijfsarts. Zodra je deze inzichtelijk hebt kun je een arbeidsdeskundige vragen om een arbeidsdeskundig onderzoek uit voeren dat helder maakt wat nog passend werk voor je collega is.

Sneller inzicht en gerichter stappen zetten

Wacht dus niet met het tijdig vragen aan de bedrijfsarts om het AD-onderzoek in te kunnen zetten. Op die manier voldoe je ruim op tijd aan je verplichtingen als werkgever, maar veel belangrijker nog: je biedt je collega de kans om sneller inzicht te krijgen in zijn werkvermogen, zodat er gerichter stappen gezet kunnen worden naar passend werk!

Meer weten?

Wil je meer weten over dit (soms lastige) onderwerp of zijn er bepaalde drempels die ervoor zorgen dat je het AD-onderzoek niet op tijd kunt starten? Neem dan contact op met een van onze arbeidsdeskundigen voor vrijblijvend advies. Bel ons via 088 022 3 803 of stuur een mail. We staan graag voor je klaar.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px