Blog

Re-integratie in geval van burn-out (Wet Verbetering Poortwachter)

bemiddelingsfase

08 maart 2023

Een burn-out is een lang en intensief proces. Het brengt onzekerheid met zich mee en vraagt om veel geduld. Zowel van de medewerker als van de werkgever en collega’s. Helaas komt een burn-out steeds vaker voor, op dit moment heeft 1 op de 7 medewerkers hier mee te maken…

Zowel als werknemer als werkgever is het dus belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Wanneer je enige kennis hebt over een burn-out en de bijbehorende regelgeving, kan dit zorgen voor goede ondersteuning en een sneller herstel. Een belangrijk onderdeel van deze kennis zijn de rechten en plichten, vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wat zegt de Wet Poortwachter over re-integratie in geval van een burn-out?

De Wet Verbetering Poortwachter is opgesteld om het aantal werknemers dat langdurig ziek is te verminderen. Het stimuleert de werknemer én de werkgever om snel in te grijpen bij een burn-out, waardoor de ziekteperiode vaak korter wordt.

Wat houdt deze wet nu precies in? De wet stelt dat de medewerker en werkgever samen verantwoordelijk zijn voor de re-integratie van de werknemer. Let wel dat de werkgever eindverantwoordelijk is en de werknemer medeverantwoordelijk. De Wet Verbetering Poortwachter bestaat uit verschillende stappen om de werknemer zo snel en goed mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Stappen die de Wet Poortwachter aangeeft:

  • Week 1: Na de dag van afmelding door de werknemer, moet de werkgever dit volgens de wet binnen één week melden bij de arbodienst of bedrijfsarts.
  • Week 6: Vervolgens moet er in de zesde week een probleemanalyse zijn geschreven. Dit wordt gedaan door de bedrijfsarts of arbodienst. Deze analyse bevat de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer en is de basis voor het Plan van aanpak.
  • Week 8: Binnen twee weken moeten de werknemer en werkgever samen een Plan van aanpak opstellen, aan de hand van de probleemanalyse. Elke zes weken bespreek je samen de voortgang van het plan en wordt deze eventueel aangepast.
  • Week 42: In uiterlijk week 42 moet de ziekmelding worden gemeld bij het UWV.
  • Week 52: Wanneer de werknemer bijna een jaar ziek is, moeten de werknemer en werkgever samen een eerstejaarsevaluatie van het UWV invullen.
  • Week 87: Mocht de werknemer nog niet volledig kunnen werken in deze week, dan ontvangt hij of zij WIA-aanvraagformulieren van het UWV.
  • Week 91: In deze week kan de werkgever een WIA-uitkering aanvragen. Hiervoor moet er een re-integratieverslag worden geschreven.
  • Week 93: In week 93 beoordeelt het UWV aan de hand van het re-integratieverslag en een WIA-onderzoek of er voldoende is gedaan om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het UWV beslist vervolgens over het uitkeren van de uitkering of de weigering ervan.

Als de Wet Verbetering Poortwachter niet wordt gevolgd, bestaat er een kans dat de werkgever jarenlang verantwoordelijk blijft voor het inkomen van de medewerker. Zelfs als hij of zij niet meer werkzaam is voor het bedrijf. Daarnaast kan je als werkgever ook een boete krijgen, als het UWV vindt dat er niet genoeg is gedaan voor de re-integratie. Dit scenario is niet heel wenselijk, óók niet voor de re-integratie natuurlijk.

Burn-out en ziektewetuitkering

De Wet Verbetering Poortwachter is dus een belangrijk onderdeel van het proces voor zowel de medewerker als de werkgever. Het is essentieel dat je als werknemer de juiste hulp en begeleiding krijgt. De wet helpt hierbij en zorgt dat zowel de werkgever als medewerker zijn verantwoordelijkheid neemt.

Mocht je als werknemer in een burn-out terechtkomen, dan zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. In de eerste weken is er in de meeste gevallen sprake van vermoeidheid en is het belangrijk om rust te nemen. Wanneer je weer wat ruimte hebt, kun je gaan denken aan de re-integratie. Bedenk op welke manier je jouw werk weer op zou kunnen pakken en bespreek dit met je werkgever.

In sommige situaties is het werk niet meer passend bij de werknemer. In zo’n geval is het een goed idee om te starten met loopbaancoaching. Op die manier kun je onderzoeken wat voor baan beter bij je past en welke stappen je moet zetten om daar te komen.

In een verder stadium kun je op zoek naar een werkervaringsplek, om echt te ervaren of het werk bij je past. Hierbij word je ondersteund door je werkgever en de bedrijfsarts.

Heb je nog vragen over wetgeving of re-integratie van een burn-out?

Heb je een vraag over de Wet Verbetering Poortwachter of wil je meer weten over de regelgeving rondom een burn-out? Neem dan contact met ons op. Onze experts kunnen je adviseren óf helpen bij het re-integratieproces!

Ontvang onze nieuwsbrief

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px