Blog

Boost de carrière van medewerkers met EVC

27 september 2023

Stel je voor: je hebt getalenteerde medewerkers die dromen van een volgende stap in hun carrière. Ze hebben de vaardigheden en ervaring, maar er is één obstakel – de opleidingseisen. Ze willen niet terug naar de schoolbanken, maar je gunt hen die welverdiende kans. Wat kun je dan doen? Start het EVC-traject, dé sleutel tot het erkennen en gelijkstellen van ervaring en skills met een diploma.

Het EVC-traject past perfect bij de visie van Amplooi op het zien en versterken van talent en is dit jaar daarom de samenwerking aangegaan met EVC Centrum Nederland. Hiermee vergroot je niet alleen de wendbaarheid en inzetbaarheid van medewerkers, maar voeg je ook waarde toe aan je organisatie. Lees verder om meer te weten te komen over dit geweldige initiatief!

EVC-traject: Erkenning van Verworven Competenties

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties, en het is de perfecte oplossing voor wie niet de tijd of de middelen heeft voor een volledige beroepsopleiding. Onder begeleiding bouwen medewerkers een portfolio op waarin ze aantonen welke kennis, competenties en niveau ze hebben bereikt door hun ervaring. Dit portfolio wordt beoordeeld en erkend door ervaren professionals.

Waarvoor kun je het gebruiken?

Een EVC-traject is veelzijdig inzetbaar. Het helpt bij het behouden en bevorderen van de interne mobiliteit van medewerkers wanneer wettelijke kwalificaties vereist zijn. Maar het kan ook van onschatbare waarde zijn bij uitstroom. Door ervaring gelijk te stellen aan een opleiding, vergroot een EVC-procedure het zelfvertrouwen en de kansen van medewerkers die jij door reorganisatie of om gezondheidsredenen niet kunt behouden en die op zoek moeten naar een baan bij een andere werkgever.

Waarom is het laagdrempelig?

Tijd en kosten zijn vaak de grootste obstakels voor opleidingen. Terwijl een traditionele beroepsopleiding 3 tot 4 jaar in beslag kan nemen, kan een EVC-traject in slechts 6 maanden worden afgerond. Hierdoor kunnen zowel medewerkers als werkgevers snel profiteren van de behaalde kwalificatie. Bovendien bespaart een EVC-traject aanzienlijk op de kosten. Waar een volledige hbo-opleiding gemiddeld zo’n €15.000 kost, kost een EVC-traject ongeveer €1600.

Is het te mooi om waar te zijn?

Je zou kunnen denken van wel, maar een EVC-erkenning is zorgvuldig en kwalitatief hoogwaardig. Ervaren professionals uit het werkveld beoordelen en erkennen de ervaring van de medewerker. Onze partner, EVC Centrum Nederland, is officieel erkend en wordt regelmatig gecontroleerd door het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Wat is het waard op de arbeidsmarkt?

De erkenning heeft niet alleen een formele en officiële waarde, maar wordt ook omarmd door werkgevers, deels gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers schakelen zelfs EVC Nederland regelmatig in om kandidaten te kwalificeren voor specifieke functies. Dit sluit perfect aan bij de trend om meer op skills te focussen bij het werven van personeel.

Bij EVC Centrum Nederland kunnen medewerkers zich snel kwalificeren voor beroepen met veel vraag. EVC Centrum Nederland biedt talloze EVC-trajecten op mbo- en hbo-niveau, met de nadruk op kansrijke sectoren zoals ICT en onderwijs. Hiermee kunnen medewerkers op korte termijn een volgende stap kunnen zetten. Bonnie Spoelder van EVC Centrum Nederland vertelt: “Vaak zien we deelnemers die ooit zijn begonnen als leraar ondersteuner of onderwijsassistent en gaandeweg eigenlijk al vrijwel zelfstandig klassen draaien. Dan is het echt zonde om een vierjarige opleiding te gaan volgen en dan komen ze bij ons.”

Het mooiste succesverhaal tot nu toe

Een inspirerend voorbeeld is een 54-jarige dame die graag in de kinderopvang wilde werken. Dankzij haar levenservaring en affiniteit met kinderen behaalde ze binnen 5 maanden haar kwalificatie via een EVC-traject en kreeg ze een vast contract.

Meer weten?

Wil je meer weten over EVC-trajecten en EVC Centrum Nederland? Of ben je meer een luisteraar dan een lezer? Luister dan hier Onze Podcast over Erkenning van Verworven Competenties. Wil je EVC inzetten in een nieuw of lopend spoor 2 of outplacementtraject? Neem contact op met onze mobiliteitsexpert en ontdek hoe EVC jouw medewerkers en organisatie naar nieuwe hoogten kan brengen!

Ontvang onze nieuwsbrief

Inge Groenenstein

Meer weten over wat we voor je kunnen doen?

Aarzel niet om ons te bellen of een bericht te sturen.