Beter melden tijdens een spoor 2 traject Hier moet je rekening mee houden

Bekijk het
verhaal van
Mila

Beter melden tijdens een spoor 2 traject

Heb jij een medewerker die bijna een jaar ziek is? Of zit jouw medewerker in een spoor 2 traject, en wil deze zich weer (deels) beter melden? Dan begrijpen wij als geen ander dat je waarschijnlijk met wat prangende vragen zit. Wanneer moet dat spoor 2 traject nou precies worden ingezet? En wanneer stopt het eigenlijk? Wij beantwoorden alle vragen voor je.

Wanneer wordt een spoor 2 traject ingezet?

Een spoor 2 traject is een re-integratietraject voor medewerkers die (tijdelijk) niet in staat zijn om terug te keren naar hun oude functie, of een andere functie bij hun huidige bedrijf. Ze gaan via dit traject op zoek naar passend werk buiten de organisatie. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om dit traject tussen de 8ste en 52ste week van de ziekmelding te starten. Als werknemer ben je verplicht om aan dit traject deel te nemen.

Wordt een spoor 2 traject ook ingezet als de medewerker weer deels werkt?

Ja, er moet altijd een spoor 2 traject worden ingesteld. Zelfs wanneer een medewerker na 52 weken weer deels werkt en voornemens is om bij het bedrijf te blijven werken. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat een medewerker later alsnog uitvalt. Het is op dat moment dus nog niet zeker of de re-integratie binnen de huidige organisatie duurzaam is. Het spoor 2 traject loopt in dat geval samen met het re-integreren in het eigen werk.

Wanneer mag een medewerker beter gemeld worden-Mila

Wanneer mag een medewerker beter gemeld worden?

Een medewerker wordt volledig beter gemeld wanneer deze de eigen taken weer volledig kan uitvoeren. Om dit te beoordelen, kan een duurzaamheidstoets worden ingezet. Het doel hiervan is om te bepalen of de voorgestelde re-integratiemaatregelen voldoende zijn om een langdurige en duurzame terugkeer naar de arbeidsmarkt te waarborgen. Hierbij wordt rekening gehouden met de fysieke en mentale capaciteiten van de persoon, de beschikbare arbeidsmogelijkheden en de nodige ondersteuning vanuit zowel de werkgever als andere relevante instanties.

Wanneer stopt een spoor 2 traject?

Een spoor 2 traject eindigt wanneer de medeweker passend werk heeft gevonden. Dit kan passend werk zijn bij een andere organisatie, maar ook nog steeds bij de huidige organisatie. De werkgever wordt in dat geval 100% beter gemeld. Een spoor 2 traject kan ook stoppen als de medewerker na afloop van dit tweede jaar nog steeds niet beter is. In dat geval wordt er een WIA-aanvraag gedaan.

Wat als een medewerker zich eerder dan verwacht beter wil melden?

Wij blijven natuurlijk graag op de hoogte van de ziekteontwikkeling van jouw medewerker. Kan deze toch weer eerder volledig aan de slag dan verwacht? Dan voeren we een duurzaamheidstoets uit om te bepalen of het spoor 2 traject inderdaad voortijdig afgerond mag worden. Bij de uitslag hiervan informeren we je of restitutie mogelijk is.

Meer over ons spoor 2 programma

Wil je meer informatie ontvangen of onze dienstverlening? Lees de informatie of vraag direct vrijblijvend een offerte aan voor het spoor 2 re-integratie traject bij Amplooi.

Spoor 2 re-integratie traject bij Amplooi

Meer-over-ons-spoor-2-programma-Mila