Blog

Het UWV stopt er ‘even’ mee. Wat doe jij als werkgever?

Amplooi_Het-UWV-stopt-er-even-mee-Wat-doe-jij-als-werkgever

16 juni 2023

Je bent 60 plus, dus schrijven we je af. Het artikel (zie link onderaan deze blog) in het Financiële Dagblad doet je de wenkbrauwen fronsen. Afgeschreven worden is een negatieve aanduiding en komt verre
van sympathiek over; zeker als je tot de doelgroep behoort.

Arbeidsongeschikt of een gemiste kans

In het artikel wordt beschreven dat door personeelstekort (artsen) het UWV kiest voor een andere werkwijze. Ze keurden in 2021 15.000 van de 68.000 zestigplussers na twee jaar ziekte een WIA-beoordeling op arbeidsongeschiktheid. Ruim een derde, 5.500 werknemers, bleek een kans te hebben om geheel of gedeeltelijk aan het arbeidsproces deel te nemen. Dat is 37%. Extrapoleren we dat over het aantal niet gekeurde werknemers, dan zijn er nog 19.500 werknemers die geheel of gedeeltelijk aan het arbeidsproces zouden kunnen deelnemen. Voor die mensen, maar ook de arbeidsmarkt een gemiste kans.

Premie omhoog, begeleiding omlaag

Maar wat nu als een van die medewerkers, een van jouw (ex)medewerkers is? Bij instroom na 2 jaar ziekte (ook als je geen eigen risicodrager bent) wordt die instroom aan jou toegerekend. Je betaalt dus voor de instroom. Dit geldt niet voor de werkgevers tot ongeveer 10 medewerkers, maar daarboven wel. Ben je eigen risicodrager en verzekerd dan spreek je dus de verzekeraar aan ter compensatie, die ‘schadelast’ heeft vast invloed op je premie. Dus als werkgever heb je er wel degelijk belang bij dat mensen worden begeleid na 2 jaar ziekte.

Beoordelen in plaats van mogelijkheden bekijken

Het artikel geeft aan dat het altijd mogelijk blijft om een medische keuring aan te vragen. Het gaat dus niet vanzelf dat medewerkers na 2 jaar ziekte worden gekeurd. Sinds 1 oktober laat het UWV zestigplussers alleen nog maar beoordelen door een arbeidsdeskundige. Die verklaart ze in principe bijna volledig arbeidsongeschikt, zonder te kijken naar hun restvermogen om geld te verdienen. De rol van de AD’ er wordt gebagatelliseerd; een verdere uitholling van zijn taak.

Inschakelen van hulp

Als werkgever worden de kosten na 2 jaar ziekte via de premies aan jou toegerekend. Het UWV stopt ermee, als werkgever heb je die luxe niet. Op dat moment is het heel belangrijk om te weten wie er voor jou op toe ziet dat je (ex)collega de komende periode geheel of gedeeltelijk aan het arbeidsproces kan deelnemen. Wie heb jij ingeschakeld en kan je jouw medewerker hier goed in begeleiden?

Activeringstrajecten

Ons mobiliteitscentrum helpt je met activeringtrajecten richting (ander) werk, zowel geheel alsook gedeeltelijk. Heb je vragen neem contact op met Michael Jager via michael.jager@amplooi.nl.

Hoe ga jij om met je talent(en)?

Lees het artikel hier:
https://fd.nl/economie/1458523/kabinet-schrijft-zieke-zestigplusser-onnodig-af-jel2catclLH3

Ontvang onze nieuwsbrief

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px