Blog

Wat is samengesteld ziekteverzuim en wat betekent dit voor werkgevers?

Samengesteld ziekteverzuim

08 maart 2023

Heb jij als werkgever te maken met ziekteverzuim in je bedrijf? Dan is het verstandig dit artikel goed door te lezen. Op het moment dat een werknemer binnen je bedrijf ziek wordt, is hij of zij verplicht om zich ziek te melden. Als werkgever moet je de werknemer in dit geval doorbetalen. Het is afhankelijk van het type verzuim, hoe hoog deze doorbetaling moet zijn. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen kort, frequent kort, lang en samengesteld ziekteverzuim.

In dit artikel gaan we in op het laatste type: samengesteld ziekteverzuim, en vertellen we je meer over welke gevolgen dit heeft voor zowel de werkgever als werknemer.

Wat is samengesteld verzuim?

Samengesteld ziekteverzuim

Vanaf het moment dat een werknemer zich ziek meldt, heeft hij recht op maximaal 104 weken aan doorbetaling van het loon. Na die periode heeft de medewerker recht op een WIA-uitkering. We spreken van samengesteld verzuim wanneer je de verschillende periodes waarin de medewerker zich ziek heeft gemeld, bij elkaar op mag tellen. Dit optellen heeft weer invloed op het berekenen van de periode van doorbetaling van 104 weken.

Zodra de werknemer zich beter meldt, komt de teller van de loondoorbetaling namelijk weer op 0 te staan. Maar de teller loopt door als de werknemer zich binnen 28 dagen weer ziek meldt. Je telt de periode van ziekte dan dus bij elkaar op. Zodra de 104 weken worden bereikt, stopt het doorbetalen van het loon.

Het is als werkgever of hr-specialist goed om je hier bewust van te zijn. Want wanneer een werknemer bijvoorbeeld na lang verzuim weer aan het werk gaat, maar niet 100% functioneert, kan het verstandig zijn om de medewerker (in overleg) toch weer ziek te melden. Op die manier voorkom je dat de teller weer op 0 komt te staan.

Wat is opvolgend ziekteverzuim?

Bij opvolgend ziekteverzuim ben je wettelijk verplicht om de werknemer in de eerste 104 weken minimaal 70% van het loon te betalen. In sommige gevallen is dit een hoger percentage, dit kun je terugvinden in de arbeidsovereenkomst of cao. Let er hierbij ook op dat je in het eerste jaar van het verzuim hierbij onder het wettelijk minimumloon komt.

Na 104 weken uitbetaling stopt de loondoorbetaling. Houdt dus goed bij hoe lang de werknemer ziek is en houdt ook rekening met het samengesteld verzuim. Na afloop van het samengesteld verzuim kan de werknemer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering.

Vervolgstappen bij samengesteld verzuim

Als je een zieke werknemer hebt in je bedrijf, waarbij je vermoedt dat er sprake kan zijn van lang verzuim, is het verstandig om snel in actie te komen. Begin direct met het bijhouden van een re-integratiedossier, waarin je noteert wat jij en de werknemer doen om hem of haar weer aan het werk te krijgen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere stappen die je als werkgever moet zetten, zoals:

  • Geef de ziekmelding door aan de bedrijfsarts (indien aanwezig) of arbodienst. Volgens de wet moet je dit binnen een week na de ziekmelding doen. De arbodienst maakt vervolgens een probleemanalyse van de situatie.
  • Maak binnen 2 weken een Plan van Aanpak voor de re-integratie van de werknemer. Je kunt hierbij eventueel gebruik maken van een arbeidsdeskundig onderzoek, waarmee je vaststelt wat de belastbaarheid

Van kennis naar kracht

Het is als werkgever dus ontzettend belangrijk om voldoende aandacht te geven aan ziekteverzuim en hier de juiste acties aan te koppelen. Langdurig verzuim kan je bedrijf namelijk ontzettend veel geld kosten. Wees je hier als werkgever bewust van en zorg dat het niet zover komt.

Wil je hulp met plan voor (samengesteld) verzuim in je organisatie?

Het team van Amplooi helpt je graag verder. Of heb je een vraag over dit onderwerp? Stel deze dan gerust! Het is eenvoudig om contact met ons op te nemen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px