Blog

Het unieke recept voor werkgeluk: Een ontdekkingsreis voor werkgevers

Recept werkgeluk

18 juli 2024

Auteur van deze blog is Wendy Vos, Mobiliteitsexpert van Amplooi

Het unieke recept voor werkgeluk: Een ontdekkingsreis voor werkgevers

Elke werkgever droomt van bevlogen medewerkers die werken in een gezonde organisatie met weinig personeelsverloop. Maar wat is het geheim achter werkgeluk? Dit recept is voor elke medewerker uniek. Om jouw medewerker aan boord te houden, is het belangrijk te weten wat zijn of haar talenten en drijfveren zijn. Waar liggen ontwikkelmogelijkheden en hoe zorg je ervoor dat jouw medewerker echt in zijn of haar kracht staat? Hier begint de ontdekkingsreis naar het “unieke recept”.

Ingrediënten voor een uniek recept

Werknemer: Het beginpunt van werkgeluk

Het begint allemaal bij de persoon zelf. Iedereen heeft unieke talenten, interesses en ambities die ontdekt en gekoesterd moeten worden. Iemand die zijn of haar talenten kent en gebruikt, is vaak gemotiveerder en productiever. Het is daarom essentieel om te investeren in het leren kennen van je collega's. Dit betekent niet alleen eenmalige gesprekken, maar een doorlopend proces van feedback en ontwikkeling. Door regelmatig in gesprek te gaan en te luisteren naar de behoeften en wensen van je collega's, kun je een omgeving creëren waarin zij zich gewaardeerd en begrepen voelen.

Assessment tools: Een dieper inzicht

Diverse assessments zoals TMA, Talentscan en Talentspiegel zijn cruciaal om een duidelijk beeld te krijgen van de talenten en drijfveren. Deze tools bieden gestructureerde en wetenschappelijk onderbouwde methoden om de sterke punten, zwakke punten, motivaties en gedragsvoorkeuren te identificeren. Door deze assessments in te zetten, krijgt iedereen een beter begrip van waar iemands talenten en ontwikkelingsmogelijkheden liggen. Dit inzicht is de basis voor het maken van gerichte ontwikkelingsplannen en het inzetten van collega's op de juiste plek binnen de organisatie.

Het samenvoegen van ingrediënten: Van data naar actie

Het combineren van de informatie uit assessments met individuele gesprekken helpt om een helder beeld te krijgen van waar iemand staat en waar hij of zij naartoe wil. Dit proces vereist zorgvuldige planning en communicatie. Werkgevers moeten niet alleen de resultaten van de assessments bespreken, maar ook openstaan voor de feedback en input. Dit betekent dat er een dialoog moet zijn waarin beide partijen hun verwachtingen en doelen kunnen delen. Door deze stap serieus te nemen, kan een op maat gemaakt ontwikkelingsplan gecreëerd worden dat echt aansluit bij de behoeften en ambities van de collega.

Bespreken van resultaten: De weg naar groei

Neem de tijd om de resultaten samen door te nemen. Dit gesprek is waardevol om concrete stappen te bepalen voor verdere ontwikkeling. Het is een kans om duidelijke doelen te stellen en te bespreken hoe deze bereikt kunnen worden. Het bespreekbaar maken van de resultaten helpt ook om eventuele misverstanden of verkeerde interpretaties te voorkomen. Het is belangrijk dat de collega zich gesteund voelt en weet dat de werkgever bereid is om te investeren in zijn of haar groei. Dit kan door middel van trainingen, workshops of andere ontwikkelingsmogelijkheden die aansluiten bij de resultaten van de assessments.

Tools om werkgeluk te ontdekken

Wendbaarheidsscan: inzicht in behoeften en kansen

De wendbaarheidsscan helpt om precies te weten waar jouw mensen behoefte aan hebben en waar de kansen liggen voor optimalisatie van het benutten van talent. Deze tool geeft inzicht in hoe flexibel en adaptief je collega's zijn in een snel veranderende werkomgeving. Het laat zien waar er behoefte is aan extra ondersteuning of training en waar de organisatie haar strategieën kan aanpassen om beter aan te sluiten bij de capaciteiten. Door regelmatig gebruik te maken van een wendbaarheidsscan, kan een organisatie proactief inspelen op veranderingen en beter ondersteunen.

Loopbaancoaching: Van dromen naar actie

Loopbaancoaching helpt om helder te krijgen waar hun unieke talenten liggen en wat hun ambities en dromen zijn. Als dit duidelijk is, kunnen zij dit omzetten in actie. Loopbaancoaching biedt de ruimte om hun eigen talenten te zien en te leren gebruiken. Dit is enorm waardevol omdat het hen motiveert en zorgt voor meer werkgeluk. Door te begeleiden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, investeer je in hun persoonlijke en professionele groei. Dit leidt niet alleen tot meer tevredenheid op de werkvloer, maar ook tot betere prestaties en een hogere betrokkenheid bij de organisatie.

Ontwikkeladvies: gerichte groei en ontwikkeling

Het ontwikkeladvies brengt in kaart welke ontwikkelbehoeftes er zijn. Jouw collega kijkt samen met een coach naar welke competenties er zijn en welke nog ontbreken. Een arbeidsmarktscan weet precies waar de kansen en uitdagingen liggen. Dit advies laat ook zien wat er nu gedaan moet worden om in de toekomst het werk zo goed mogelijk te blijven doen. Ontwikkeladvies is een waardevol instrument om gericht te groeien en voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. Het helpt hen om hun carrièrepad te plannen en zich continu te blijven ontwikkelen.

Bereiding van het unieke recept

Het proces om tot werkgeluk te komen is vergelijkbaar met het bereiden van een goed recept. Hier zijn de stappen:

Inventariseer de ingrediënten: Leer je collega's kennen, hun talenten en hun drijfveren. Dit betekent regelmatig gesprekken voeren en actief luisteren naar wat hen drijft en motiveert.

Gebruik de tools: Zet assessments en scans in om een helder beeld te krijgen van wat je collega's nodig hebben. Deze tools bieden objectieve data die helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.

Mix en match: Combineer de resultaten van de tools met persoonlijke gesprekken om een volledig beeld te krijgen van de collega. Dit helpt om een gerichte en effectieve aanpak te ontwikkelen.

Kook met zorg: Bespreek de uitkomsten zorgvuldig en maak samen een ontwikkelplan. Dit plan moet realistisch, haalbaar en afgestemd zijn op de individuele behoeften en ambities van de collega.

Proef en evalueer: Evalueer regelmatig de voortgang en pas het plan aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat de collega zich continu kan ontwikkelen en dat het ontwikkelplan relevant blijft.

Het eindresultaat: Werkgeluk

Het eindresultaat van deze ontdekkingsreis is werkgeluk. Collega's die werken vanuit hun talenten en drijfveren ervaren meer plezier en positiviteit op het werk. Dit leidt tot een fijne werksfeer en minder uitval. Voor werkgevers betekent dit dat mensen langer blijven en zich blijven ontwikkelen binnen de organisatie. Dit unieke recept voor werkgeluk zorgt voor een win-winsituatie voor zowel de medewerker als de werkgever.

Ga op ontdekkingsreis en ontdek het unieke recept voor werkgeluk binnen jouw organisatie. De investering in je collega's zal zich dubbel en dwars terugbetalen in een bevlogen, gezonde en productieve werkomgeving.

Sla de kaart open en ga met ons op jouw ontdekkingsreis

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px