Blog

Re-integratie in het tweede spoor, wat kan ik verwachten?

bureau_vrouw

06 april 2021

Wanneer jij door ziekte langdurig niet in staat bent om jouw huidige functie uit te voeren wordt een Tweede spoor re-integratietraject opgestart. Wellicht ben jij nog niet helemaal bekend met deze term. Hierom hebben wij dit blogbericht opgesteld. Wat is re-integratie in het tweede spoor precies en hoe kan het jou helpen?

Wat is re-integratie spoor twee precies?

Re-integratie in het tweede spoor houdt in dat een werknemer met hulp van zijn of haar werkgever op zoek gaat naar werkhervatting buiten de organisatie waar hij of zij op dit moment onder contract staat. Het tweede spoor wordt ingezet tijdens of na het eerste spoor. Een tweede spoor traject wordt opgestart wanneer er door de arbeidsdeskundige, of bedrijfsarts is geadviseerd om ook naar mogelijkheden buiten de organisatie te gaan kijken.

Wanneer kan re-integratie in het tweede spoor worden ingezet?

Re-integratie in het tweede spoor kan worden ingezet wanneer blijkt dat re-integratie in het eerste spoor niet mogelijk is. Soms wordt het ook gelijktijdig met het eerste spoor ingezet. Een spoor 2 dient uiterlijk binnen zes weken na de eerstejaarsevaluatie worden opgestart.

Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?

De Wet Verbetering Poortwachter is op 1 april 2002 in het leven geroepen om de hoeveelheid langdurig zieke werknemers terug te dringen. De wet schrijft een aantal verplichtingen voor, waaronder ziekte melden bij de bedrijfsarts en bij langdurig ziek zijn een re-integratietraject starten. De wet wordt getoetst door het UWV.

Hoe succesvol is een tweede spoor traject?

De Wet Verbetering Poortwachter is in het leven geroepen om langdurig zieke werknemers terug te begeleiden naar werk en hiermee het aantal door ziekte uitgevallen werknemers terug te dringen. Met een spoor twee re-integratietraject wordt een langdurig zieke werknemer geholpen met het vinden van een nieuwe passende baan. Hoe succesvol een spoor 2 traject is, is lastig te meten. Dit komt doordat het afhankelijk is van de mogelijkheden van een medewerker. Het aanvragen van een WIA kan ook gezien kan worden als een succes.

Wat ga ik doen tijdens een spoor 2 traject?

Ben jij langdurig ziek (geweest) en is re-integratie binnen jouw huidige organisatie niet mogelijk? Dan wordt een re-integratie in het tweede spoor opgestart. Tijdens dit traject worden verschillende stappen doorlopen. Het begint met het maken van een plan van aanpak. Vervolgens worden stappen ondernomen om een zoekprofiel op te stellen voor functies die voor jouw passend zijn. Dit wordt gedaan door in te zoomen op wat je ambities en mogelijkheden zijn. Ook wordt je getraind in hoe je de arbeidsmarkt kunt benaderen met bijvoorbeeld een sollicitatiebrief en door te bellen naar potentiële werkgevers. Daarnaast leer je hoe je passende vacatures kunt vinden. Je gaat aan de slag met je presentatie-vaardigheden en het belangrijkste: actief solliciteren! Hierbij krijg je hulp van een professional. Zo wordt je stap voor stap geholpen op weg naar een passende nieuwe baan.

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px