Blog
Wat is schadelast bij verzuim en hoe beperk je dit?
09 november 2022
Als een werknemer voor langere tijd uitvalt in een organisatie, heeft dit verschillende gevolgen voor zowel de werkgever als werknemer. Een van de consequenties voor de werkgever is de schadelast. Dit is de schade die ontstaat door oplopende verzuimkosten.
Hoe dit precies werkt en wat je als werkgever kunt doen om dit te beheersen, leggen we uit in dit artikel. Het is namelijk voor de werkgever erg belangrijk om de schadelast zoveel mogelijk te beperken. Langdurig ziekteverzuim brengt vaak meer kosten met zich mee dan je misschien zou verwachten. Als werkgever kun je veel geld besparen door hier grip op te krijgen.
Wat is schadelast?
Schadelast is de schade die ontstaat door oplopende verzuimkosten. Wanneer een werknemer zich ziek meldt, zijn er wettelijke verplichtingen waar de werkgever aan moet voldoen. Zo is er sinds 2004 de loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Deze wet verplicht de werkgever om twee jaar lang minimaal 70% van het loon door te betalen aan de werknemer. Soms is er nog een hogere doorbetalingsverplichting vastgesteld in de CAO of het arbeidscontract.
Als de werknemer na 104 weken nog niet kan werken, krijgt deze een (WIA)-keuring bij het UWV. Op basis daarvan wordt bepaald of de medewerker een WW (werkloosheid) of WGA (ziekte) uitkering krijgt. Als je als bedrijf hiervoor verzekerd bent, betaalt het UWV dit. Het is als klein of middelgroot bedrijf verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Voor grote ondernemingen is het voordeliger om de uitkering zelf te betalen.
Lukt het niet om de werknemer weer aan de slag te krijgen binnen het bedrijf? Dan moet de werkgever het arbeidscontract verbreken en een ontslagvergoeding betalen. Er zijn mogelijkheden om deze ontslagvergoeding terug te vorderen bij het UWV, maar hiervoor moet de werkgever wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast zijn er ook nog andere kosten waar je als werkgever rekening mee moet houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor:
- Re-integratiebegeleiding
- Arbodienstverlening
- Sociale lasten zoals WGA- en ZW-premies
- Verlies van arbeid
- Juridische ondersteuning
Voorkom een loonsanctie
Als werkgever ben je eindverantwoordelijk voor de re-integratie van jouw medewerker. Je bent verplicht de Wet Verbetering Poortwachter te volgen en alles wat je doet bij te houden in een re-integratiedossier. Bij de WIA-keuring beoordeelt het UWV of je als werkgever voldoende inspanning hebt geleverd voor de re-integratie. Als je een van de stappen niet of niet volledig hebt gedaan, krijg je een loonsanctie. Dit betekent dat jouw medewerker na 104 weken niet naar het UWV gaat, maar langer inspanning moet leveren in de re-integratie. Loonsancties kosten veel geld, aangezien het salaris moet worden doorbetaald en er vaak extra interventies moeten worden ingezet. Probeer dit dus te voorkomen.
Schadelastbeheersing verzuim
Zoals je misschien wel kunt lezen, heb je als werkgever bij langdurig verzuim te maken met flink oplopende kosten. Het is dus verstandig om je als werkgever te verdiepen in mogelijke vergoedingsregelingen, maar ook om de betreffende werknemer goed te begeleiden in zijn of haar re-integratietraject en te ondersteunen in zijn of haar mentale en/of fysieke gezondheid. Zorg als werkgever dat je er vroeg bij bent en zoek hulp als het zich niet herstelt. Op die manier kunnen oplopende kosten worden beperkt. Om werkgevers hierin te begeleiden hebben we bij Amplooi een aantal tips opgesteld voor schadelastbeheersing bij verzuim.
Tips om schadelast bij verzuim te beheersen
Nu je weet dat schadelastbeheersing in ieders voordeel is, zijn dit enkele tips opgesteld die je kunt gebruiken om de schadelast te beperken:
1) Zorg voor een persoonlijke aanpak
Wanneer een werknemer uitvalt, is dat zowel voor de werknemer zelf als de werkgever vervelend. Om het re-integratietraject zo prettig mogelijk te laten verlopen, is een persoonlijke aanpak essentieel. De molen van instanties en wetten waar de werknemer in terecht komt, kan onpersoonlijk zijn. Het is dan fijn als de werkgever belangstellend blijft. Creëer vaste contactmomenten om te vragen hoe het gaat en hoe je ondersteuning kunt bieden in het herstel en de re-integratie. Dit werkt motiverend en bekrachtigend voor de werknemer.
2) Begin tijdig met re-integratie
Als de werknemer zich ziek meldt, is het als werkgever goed om hem of haar even met rust te laten. Maar wacht niet te lang met het starten van de re-integratieactiviteiten. Dit hoeft niet te betekenen dat de werknemer meteen weer begint met werken, maar kan ook een laagdrempelig gesprek, arbeidsdeskundig onderzoek of bezoek aan de bedrijfsarts zijn. Na een tijdje kan er wellicht begonnen worden met een simpele werktaak en bouw je het samen rustig op. Ook met een paar uur werk kan loonwaarde worden gecreëerd. Dit wordt gezien als gedeeltelijk herstel, wat weer een positieve invloed heeft op de schadelast die je moet betalen als werkgever.
3) Houd alles goed bij in een dossier
Houd alle afspraken, acties en beslissingen die je maakt met de werknemer en verschillende instanties goed bij in een dossier. Het is volgens de Wet Verbetering Poortwachter namelijk verplicht om de re-integratie vast te leggen in een re-integratieverslag. Aan het einde van het re-integratietraject moet de werknemer worden beoordeeld door het UWV. Het is dan voor alle partijen fijn als zo duidelijk mogelijk vast ligt hoe het traject is verlopen. Zo kom je ook niet voor verrassingen (zoals bijvoorbeeld loonsancties) te staan wanneer het gaat om het betalen van schadelast.
4) Maak gebruik van beschikbare regelingen
Voor werkgevers zijn er verschillende regelingen beschikbaar die mogelijk financiële voordelen geven bij verzuim van een werknemer. Moet je bijvoorbeeld de werkplek aanpassen voor een werknemer die een arbeidsbeperking heeft gekregen? Dan kan je bij het UWV hiervoor een vergoeding krijgen. Heb je een medewerker die nu een Wajong-uitkering krijgt vanwege een ziekte of handicap? Dan kan je loondispensatie aanvragen bij het UWV. Onze arbeidsdeskundigen kunnen helpen om je wegwijs te maken in de verschillende regelingen en je hierin adviseren.
5) Zorg dat je op de hoogte bent van wet en regelgeving
Tot slot is het handig om goed op de hoogte te zijn van de Nederlandse wet en regelgeving rondom arbeid. Dit zorgt voor overzicht en voorkomt onverwachte schadelast. Daarnaast kan dit ook van pas komen bij conflictsituaties tussen jou als werkgever en de werknemer. De wet- en regelgeving kan best complex zijn. Als het tot een conflict komt is het daarom verstandig om hiervoor een mediator in te schakelen. Het doel van mediation is om de belangen van zowel de werkgever als medewerker bij elkaar te brengen en samen tot een oplossing te komen.
Meer weten?
Wil je meer weten over schadelast bij verzuim? Of heb je een vraag over dit onderwerp? Bij Amplooi helpen we je graag verder. Neem contact met ons op voor meer informatie:
Ontvang onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Vragen? Paula is er voor je.
Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.