Blog

Inclusief werven: benut onbenut talent met deze 5 tips

Afbeelding inclusief werven

21 oktober 2024

Auteur, Inge van de Beek, Manager Kenniscentrum Talent & Wendbaarheid

Volgens de cijfers en voorspellingen van het UWV zal de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren aanhouden. Als werkgever weet je dan ook allang dat je jouw ideale kandidaat niet snel zult vinden door alleen een vacature te plaatsen. Misschien heb je al gedacht aan het inzetten van onbenut talent of het aanspreken van nieuwe doelgroepen. Niet alleen omdat het nodig is, maar ook omdat je overtuigd bent van de waarde van een diverse organisatie. Herken je dit, maar ben je nog op zoek naar de juiste aanpak? Lees dan onze 5 tips voor inclusief werven!

1. Kijk kritisch naar je eigen kleurenblindheid

Veel werkgevers zeggen dat ze zo inclusief mogelijk proberen te werven door niet te discrimineren op afkomst of kleur. Maar inclusief werven gaat verder dan enkel niet discrimineren. Het gaat om het actief wegnemen van barrières en het stimuleren van diversiteit. Dit begint bij het onderkennen van onbewuste vooroordelen en deze te minimaliseren in het selectieproces. Zorg daarnaast voor een toegankelijke procedure voor iedereen.

2. Schrijf je vacature voor iedereen

Je kunt al veel bereiken door je vacaturetekst zo inclusief mogelijk te maken. Denk hierbij aan:

  • Vermijd genderspecifieke termen zoals hij/zij of (m/v);
  • Beperk vereisten tot de écht noodzakelijke vaardigheden en ervaring;
  • Laat vakjargon en moeilijke woorden achterwege;
  • Maak de tekst leesbaar voor mensen met een visuele beperking;
  • Verwijs naar en visualiseer de inclusieve waarden van je organisatie, inclusief flexibiliteit in werktijden en -omstandigheden.

Voeg ook een zin toe zoals: “We verwelkomen sollicitanten van alle achtergronden en moedigen iedereen aan om te solliciteren, ongeacht geslacht, etniciteit, seksuele geaardheid, of beperkingen.”

3. Vis in andere vijvers

Als jouw vertrouwde vijver opdroogt of als je eens iets anders dan een baars aan je hengel wilt, zul je deze ergens anders moeten uitwerpen. Dat geldt ook voor talent. Misschien vond je Joost en Marieke vooral via Indeed en LinkedIn, maar getalenteerde kandidaten zoals Meryam of Edson kijken daar misschien niet meer, omdat ze zich daar niet welkom voelen. Dit kan ook gelden voor de 59-jarige Henk of Nancy die solliciteert vanuit de WIA. Plaats je vacatures op platforms die specifiek gericht zijn op diverse doelgroepen, zoals VIPWorks of Onbeperkt aan de Slag. Werk daarnaast samen met organisaties zoals De Normaalste Zaak of het Werkgeverservicepunt van UWV om inclusiever te werven.

4. Ontdek de (financiële) voordelen

Als de angst voor het onbekende of voor financiële risico’s je nog tegenhoudt, is het goed om te weten dat inclusief werven ook voordelen biedt. Zo verhoogt een goed diversiteitsbeleid je kans op het winnen van aanbestedingen bij de overheid of grote organisaties. Daarnaast zijn er financiële prikkels, zoals loonkostenvoordeel voor werkgevers die 56-plussers, mensen met een arbeidsbeperking of personen onder de doelgroep banenafspraak aannemen. Ook kun je gebruikmaken van de no-riskpolis, waarbij het UWV garant staat voor de loondoorbetaling bij ziekte.

5. Zet de talenten van Amplooi in

Als grote speler in re-integratie heeft Amplooi toegang tot veel onbenut talent. We coachen medewerkers die hun kwaliteiten graag in een nieuwe rol willen inzetten en koppelen hen via een laagdrempelig matchingsplatform aan jouw organisatie. De medewerker kan bij wijze van proef beginnen via een werkervaringsplek, die bij gebleken geschiktheid kan worden omgezet in een dienstverband met no-riskpolis of een detachering.

Ben je geïnteresseerd in het inzetten van talenten via Amplooi? Informeer dan bij ons Mobiliteitscentrum naar de mogelijkheden. Wil je met jouw organisatie aan de slag met inclusief werven, maar heb je nog meer handvatten nodig? Maak dan kennis met ons TalentLab Inclusief Werven.

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px