Blog
ZW-Flex: voorkom langdurig verzuim en hoge kosten
03 mei 2022
Op de flexibele arbeidsmarkt beginnen de uren na de coronadip weer aan te trekken. Goed nieuws voor de uitzendbranche, maar het betekent helaas onvermijdelijk ook meer verzuim. Naast dat langdurig verzuim voor de medewerker niet prettig is, lopen de kosten voor eigenrisicodragers hoog op. Niets liever dus dan zieke uitzendkrachten zo snel mogelijk weer hersteld melden. Maar hoe begeleid je terug naar eigen werk als de opdrachtgever snel een andere uitzendkracht wil?
Ziektewet Flex
In de wereld van vaste contracten is het al ingewikkeld om langdurig verzuim terug te dringen, bij flexibel personeel is de uitdaging vaak nog groter. Ook hier geldt het devies: activeren, activeren, activeren. Hoe eerder, hoe beter. De ervaring leert namelijk dat hoe eerder gestart wordt met re-integratie, hoe groter de kans van slagen is. Toch gebeurt dit in de praktijk te weinig. Zeker, de uitzendkracht krijgt keurig periodiek een oproep van de bedrijfsarts en doet verplichte opdrachten. Maar meer kunnen we niet doen, lijken veel uitzendorganisaties te denken. De flexbaan is inmiddels vergeven. En passend werk vinden bij je opdrachtgevers voor iemand die minder aankan, is niet eenvoudig. Tegelijkertijd voelt de zieke medewerker niet altijd de noodzaak om snel weer aan het werk te gaan – het loon loopt immers nog een hele tijd bijna volledig door. Hoe doorbreek je die impasse en voorkom je dat je twee jaar of zelfs langer hoge kosten maakt?
Tip 1: maak snel werk van een persoonlijke aanpak
Als een uitzendkracht zich ziekmeldt bij de intercedent, heeft deze als eerste zorg vervanging regelen. De ziekmelding belandt in een systeem. Na een week of vijf wordt waar nodig het Poortwachter-proces in gang gezet door de verzuimafdeling, die vaak geen band heeft met de uitzendkracht. Dat heeft als risico dat de verzuimbegeleiding weliswaar keurig volgens de regels verloopt, maar onpersoonlijk is. Hierdoor kan de uitzendkracht in de weerstand schieten. Een persoonlijke, belangstellende aanpak werkt veel motiverender en effectiever. Voor de uitzendkracht zelf is het belangrijk om weer belastbaarheid op te bouwen. Het is belangrijk om regelmatig te informeren hoe het gaat en hoe je iemand kunt faciliteren in zijn of haar herstel. Begin daar ook kort na de ziekmelding mee. Niet pas na vijf weken, maar bijvoorbeeld al na twee.
Tip 2: wees helder en concreet over de financiële vooruitzichten
De meeste uitzendkrachten hebben hetzelfde doel als jij: zo snel mogelijk herstellen. Maar zeker als mensen teleurgesteld zijn, kiezen ze soms voor de schijnzekerheid die verzuim biedt. Ze realiseren zich dan vaak onvoldoende dat hun afstand tot de arbeidsmarkt groter wordt naarmate ze langer uit de running zijn en wat de consequenties kunnen zijn. Zorg dat je uitzendkracht zich hiervan bewust is. Met een gat van twee jaar in je cv heb je op de arbeidsmarkt echt wat uit te leggen. Daar komt bij dat als je niet voor minstens 80 procent wordt afgekeurd, je terugvalt naar bijstandsniveau. Dat inzicht kan aanzetten tot actie. Ook als volledig herstel er niet meer in zit: elk plan B is beter dan de bijstand.
Tip 3: zet ook al in het eerste verzuimjaar actief interventies in
In het eerste verzuimjaar is de inspanningsverplichting voor uitzendorganisaties en zieke uitzendkrachten niet zo groot. Terug naar het eigen werk – al dan niet aangepast – is immers doorgaans geen optie. Toch is het zinvol juist in dat eerste jaar extra inspanningen te doen. Met een persoonlijke aanpak maak je hiervoor de weg vrij. Ga vooral het inhoudelijke gesprek aan. Een truckchauffeur of administratief medewerker die overspannen is geraakt, zat mogelijk al niet meer op de goede plek. Een betonvlechter die zijn voet verbrijzeld heeft, kan dat werk misschien nooit meer doen, maar kan misschien wel overstappen naar schermwerk. Waarom zou je wachten tot het tweedespoortraject om met die medewerker te gaan kijken naar wat er nog wel kan? Begin daar veel eerder mee, zodat je tijdig interventies als trainingen kunt inzetten om een ander toekomstperspectief te faciliteren. Daar help je de medewerker mee vooruit.
Tip 4: schakel een gespecialiseerde partij in voor ZW-Flex re-integratie
Je kan een zieke uitzendkracht in het eerste jaar met rust laten omdat je toch geen passend werk te bieden hebt, óf meteen een gespecialiseerde partij inschakelen. Bij Amplooi begeleiden we jaarlijks veel uitzendkrachten terug naar werk. Met Ziektewet Flex-traject nemen we uitzendorganisaties de verzuimbegeleiding volledig uit handen. Onze aanpak is doelgericht en persoonlijk, we zijn er voor de uitzendkracht. Wij kunnen helpen met het vinden van passend werk waarmee de belastbaarheid weer kan worden opgebouwd. Wat dit oplevert is veel sneller herstel. Dat is erg fijn voor de medewerker en ook voor jou als werkgever. Reken maar uit: elke maand verzuim van een uitzendkracht kost je ongeveer 3,5 keer zijn bruto maandsalaris. Met onze aanpak zijn uitzendkrachten vaak al binnen drie maanden voldoende hersteld. In plaats van dat je het eerste jaar afwacht.
Meer weten?
Lees hier hoe een Amplooi ZW Flex-traject eruit ziet, of neem contact met ons op!
Ontvang onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Vragen? Paula is er voor je.
Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.