15 meest gestelde vragen Arbeidsdeskundig onderzoek

Meest gestelde vragen door werkgevers (vraag & antwoord)

Benieuwd naar hoe je jouw langdurig zieke medewerker weer succesvol aan het werk krijgt? Een arbeidsdeskundig onderzoek biedt de sleutel! Na ongeveer 10 maanden verzuim is het tijd om dit onderzoek te starten, waarmee je onafhankelijk advies krijgt over de re-integratiemogelijkheden. Bij Amplooi ontvangen we vaak vragen over dit proces. Bekijk hieronder de vraag en antwoorden van de meest gestelde vragen.

Amplooi-Diensten-Arbeidsdeskundig-onderzoek

1) Wanneer wordt een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet?

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt in de meeste situaties uitgevoerd tussen de 42e en 50e ziekteweek van een medewerker.  Als een medewerker 42 weken uitgevallen is wegens ziekte, zal een melding hiervan gedaan moeten worden bij UWV. Ook zal op dat moment de bedrijfsarts de belastbaarheid/ inzetbaarheid van de medewerker in kaart brengen. Dit legt de bedrijfsarts vast in een IZP of FML (Inzetbaarheidsprofiel of Functionele Mogelijkhedenlijst). De IZP/FML is nodig voor het onderzoek van de arbeidsdeskundige. Als een bedrijfsarts aangeeft dat er geen benutbare mogelijkheden zijn om te werken, kan het arbeidsdeskundig onderzoek achterwege blijven. Zodra het beeld verandert is per direct een arbeidsdeskundig onderzoek nodig.

2) Wat houdt een arbeidsdeskundig onderzoek in?

Een arbeidsdeskundige doet onderzoek naar de werksituatie van de werknemer om te kijken wat zij of hij nog wel kan. Het onderzoek geeft inzicht in welke stappen zowel de werkgever als medewerker kunnen zetten om de re-integratie van de medewerker tot een succes te maken.

Een arbeidsdeskundig onderzoek heeft als doel antwoord te geven op de volgende vragen, die in een gedegen rapport worden uitgewerkt:

  • Kan iemand het eigen werk nog doen?
  • Kan het eigen werk worden aangepast, zodat iemand toch weer aan de slag kan in het eigen werk?
  • Heeft de werkgever nog andere functies die door de zieke medewerker kunnen worden uitgevoerd?
  • Als bij de eigen werkgever geen mogelijkheden zijn om weer aan het werk te gaan, zal de arbeidsdeskundige adviseren om begeleiding in het tweede spoor te starten.

Om op deze vragen antwoord te kunnen geven zal de arbeidsdeskundige vooraf gegevens verzamelen. Dat zal zijn: een beschrijving van de werkzaamheden van medewerker, een CV van de medewerker, gegevens van het bedrijf, en informatie van de bedrijfsarts over de arbeidsmogelijkheden en belastbaarheid en inzet van de medewerker. Er wordt een gesprek gepland met een vertegenwoordiger van de werkgever (meestal de leidinggevende van medewerker) en er wordt een gesprek gepland met de medewerker.

Op basis van alle informatie en gegevens kan de arbeidskundige een rapportage schrijven waarin bovengenoemde vragen worden beantwoord.

3) Wat is een arbeidsdeskundige adviesrapportage en welke verplichting gaat hiervan uit?

In het arbeidsdeskundige advies geeft de arbeidsdeskundige aan wat werkgever en medewerker kunnen doen om de kansen op terugkeer in werk te benutten en te bevorderen. Dat kan terugkeer in eigen werk zijn, re-integreren in aangepast werk, of ander werk bij de eigen werkgever en/of zoeken naar ander werk buiten de eigen werkgever. Hierbij houdt de arbeidsdeskundige rekening met de richtlijnen die zijn vastgelegd door UWV in het kader van de wet Verbetering Poortwachter (WVP). Zie ook de website van UWV: www.uwv.nl.Een advies van de arbeidsdeskundige is richtinggevend. Werkgever en medewerker geven invulling aan de re-integratie van medewerker.

4) Wat kunnen we doen als we het niet eens zijn met de conclusies en advies in het rapport?

Mocht werkgever en/of medewerker twijfels hebben of het niet eens zijn met de conclusie of het advies van de arbeidsdeskundige, kunnen ze dat uiteraard bespreken met de arbeidsdeskundige. Als je er met elkaar niet uitkomt en het verschil van mening blijft bestaan, is het mogelijk het UWV te vragen hierover een uitspraak te doen. Bij het UWV kan je dan een deskundigenoordeel aanvragen. Dit kan gedaan worden door werkgever en door werknemer (zie website UWV www.uwv.nl)

“Ik probeer bewustwording en
motivatie te bewerkstelligen.
Zo beweegt een ziekgemelde
medewerker richting
acceptatie van de situatie.”

Jos ten Bosch, arbeidsdeskundige, Amplooi

Amplooi-15-meest-gestelde-vragen-Arbeidsdeskundig-onderzoek-Jos-ten-Bos

"Ik probeer bewustwording en
motivatie te bewerkstelligen.
Zo beweegt een ziekgemelde
medewerker richting
acceptatie van de situatie."

Jos ten Bosch, arbeidsdeskundige, Amplooi

5) Is een arbeidsdeskundig onderzoek altijd nodig/ verplicht?

Het inzetten van een arbeidsdeskundig onderzoek wordt geadviseerd door UWV in de richtlijnen van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP).  Het arbeidsdeskundige onderzoek wordt ook wel een eerstejaarsbeoordeling genoemd. Dat laatste is een verplicht onderdeel in de WVP, immers het is van belang de arbeidsmogelijkheden van de werknemer op dat moment in kaart te brengen.

6) Kan een arbeidsdeskundig onderzoek ook voor de 42ste ziekteweek worden gedaan?

Jazeker!! Mocht al in een vroeg stadium worden geconstateerd dat een medewerker niet bij de eigen werkgever kan re-integreren, vanwege de blijvende fysieke of mentale beperkingen (bijvoorbeeld een timmerman die werkzaam bij een aannemer met twee mensen personeel, die zijn rechterarm arm blijvend  niet meer kan gebruiken), dan hoeft niet gewacht te worden tot iemand een jaar ziek is. Een arbeidsdeskundige kan dan in een eerder stadium worden gevraagd een onderzoek te doen, om de re-integratiemogelijkheden goed in kaart te brengen. Op deze manier kan medewerker al in een vroeg stadium zijn arbeidsmogelijkheden onderzoeken, waardoor geen kostbare tijd verloren hoeft te gaan.

7) Als een medewerker al aan het opbouwen is in het eigen werk, is een arbeidsdeskundig onderzoek dan dog wel nodig?

Hoe fijn is het dat een medewerker al aan het opbouwen is in het eigen werk!! Toch kan het in bepaalde situaties  nodig zijn om een arbeidsdeskundig advies in te winnen en een onderzoek te laten doen. Want er zijn door UWV voorwaarden opgesteld waaraan een re-integratie moet voldoen. Om dit vast te stellen kan de arbeidsdeskundige helpen om daarin te adviseren. Bijvoorbeeld er zal vastgesteld moeten worden of er nog wel of niet re-integratie tweede spoor moet worden opgestart. Ook kan het nodig zijn om vast te stellen of de re-integratie plaatsvindt in een passende functie en/of de re-integratie leidt tot een duurzame oplossing. Daarin kan de arbeidsdeskundige ook adviseren.

8) Wanneer wordt het UWV in ingeschakeld?

Bij een langdurige ziekmelding is het de bedoeling dat werkgever en medewerker samen zorgen dat medewerker zijn/haar arbeidsmogelijkheden benut. De WVP heeft verschillende verplichte stappen opgenomen. Deze stappen zijn bedacht om de werknemer in de  twee jaar ziekte te volgen en ze hebben als doel uiteindelijk bij te dragen aan werkhervatting van de werknemer. Als iemand langdurig ziek is, zal in ieder geval een melding bij UWV gedaan moeten worden in de 42e ziekteweek. Deze melding doet de werkgever. Bij UWV wordt dan bekend dat iemand langdurig ziek is. Als de ziekmelding niet wordt afgemeld, zal UWV in de 90ste ziekteweek een uitnodiging versturen aan de werknemer om een aanvraag WIA te doen. De werkgever wordt hiervan ook op de hoogte gesteld. Werkgever en werknemer zullen dan diverse documenten moeten versturen naar het UWV, en als deze allemaal binnen zijn, wordt eerst beoordeeld of alle stappen door werkgever en werknemer goed zijn uitgevoerd. Het UWV noemt dat een RIV toets (de re-integratieverplichtingen toets).

15-Meest-gestelde-vragen-2e-spoor-traject-Werknemer-ziek-en-arts

9) Als een werknemer bij twee verschillende werkgevers ziek is gemeld, wie is dan verantwoordelijk voor het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek?

In een dergelijke situatie zal een keuze worden gemaakt: óf er wordt bij beide werkgevers apart een onderzoek gedaan, óf een arbeidsdeskundige doet onderzoek voor beide werkgevers en rapporteert de bevindingen in één rapport voor beiden. Overleg tussen de 2 werkgevers is hierbij dan van groot belang. De kosten voor een dergelijk onderzoek kunnen worden gedeeld. Als beide werkgevers kiezen voor een eigen onderzoek, zullen twee onderzoeken worden gedaan.

10) Ik heb al eerder en WAO/WIA uitkering toegekend gekregen. Is een arbeidsdeskundig onderzoek dan wel weer nodig?

Ja, ook dan is een arbeidsdeskundig onderzoek weer nodig. Dit om vast te stellen of werknemer geschikt/ongeschikt is voor het eigen werk. Bij UWV moet binnen 6 weken na ziekmelding een melding moeten worden gedaan, zeker als sprake is van verergering van klachten die eerder hebben geleid tot een ziekmelding.

11) Welke informatie is nodig, en hoe kan ik me voorbereiden op een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een onderzoek wordt gepland in overleg met de werkgever. Als voorbereiding vragen we zowel de werkgever als de werknemer om vooraf informatie toe te sturen. Dit kan vooraf worden ingevuld en toegestuurd worden aan Amplooi. De informatie heeft de arbeidsdeskundige nodig om zijn onderzoek mee te onderbouwen.

15-Meest-gestelde-vragen-2e-spoor-traject-Header-Arbeidsconflict

12) Wie schakelt de arbeidsdeskundige in?

Meestal is de werkgever aan zet om een arbeidsdeskundige in te schakelen. De werkgever zal het arbeidsdeskundig onderzoek betalen.

15-Meest-gestelde-vragen-2e-spoor-traject-WIA-aanvraag

13) Waar vindt een arbeidsdeskundige onderzoek plaats?

Een arbeidsdeskundig onderzoek kan plaatsvinden bij de werkgever, op locatie waar de werknemer werkzaam was voor het verzuim. De arbeidsdeskundige zal in bepaalde situaties ook graag een werkplekonderzoek willen doen, dan is het prettig om op locatie te zijn. Een onderzoek kan in bepaalde gevallen ook via Teams worden gedaan. Een onderzoek duurt in totaal ongeveer 4 weken. De gesprekken met de werkgever en met de werknemer duren per gesprek ongeveer een uur. Mocht dat anders (moeten) zijn, dan zal daar vooraf afspraken over worden gemaakt. Aansluitend aan de gesprekken tussen werkgever en werknemer vindt een driegesprek plaats. De arbeidsdeskundige zal in het driegesprek samenvatten wat is besproken en als het mogelijk is, al voorlopige bevindingen en conclusies delen.

14) Is een arbeidsdeskundige onafhankelijk?

Een arbeidsdeskundige van Amplooi is geregistreerd bij de beroepsgroep en werkt volgens de SRA richtlijnen. Eén van de belangrijkste richtlijnen is dat de arbeidsdeskundige onafhankelijk is. De arbeidsdeskundige vertegenwoordigt zowel werkgever als werknemer en zal ervoor moeten zorgen dat de belangen van beide even zwaar wegen. De kaders en richtlijnen van de WVP bepalen het speelveld van de arbeidsdeskundige.

15) Mag ik iemand meenemen naar het gesprek?

Natuurlijk! We kunnen ons voorstellen dat het spannend is om een gesprek te hebben met een arbeidsdeskundige. Het kan dan helpen als er iemand meegaat die jou goed kent en je kan ondersteunen. Iemand uit je naaste omgeving kan soms nog zaken toelichten, die je anders zelf zou vergeten. Na het gesprek kan je nog met deze persoon napraten en bovendien, twee horen meer dan een.

Wel is het fijn dit vooraf door te geven. Er kan dan rekening mee gehouden worden.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px