Wet verbetering poortwachter & Wet poortwachter schema

Amplooi-Mila-172A3574-600px

De Wet verbetering poortwachter is een wetgeving met een helder doel: het bevorderen van de re-integratie van zieke werknemers. Het re-integratieproces wordt gestructureerd door middel van het zogenaamde 'Wet Poortwachter Schema', dat werkgevers en medewerkers begeleidt met een stappenplan om weer aan het werk te gaan.

Achtergrond van de Wet verbetering poortwachter

De Wet verbetering poortwachter werd in 2002 ingevoerd als reactie op kritiek op het trage re-integratieproces van zieke werknemers. Voorheen begonnen werkgevers en werknemers vaak te laat met re-integreren, wat resulteerde in langdurige arbeidsongeschiktheid en hoge kosten voor de samenleving. Het hoofddoel van de Wet verbetering poortwachter is het bevorderen van de re-integratie van zieke werknemers. Werkgevers en werknemers worden gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt voor het zo snel mogelijk en duurzaam terugkeren van de werknemer op de arbeidsmarkt.

Verplichtingen en rechten van de werkgever en werknemer

Werkgevers hebben onder de Wet verbetering poortwachter verschillende verplichtingen. Zo moeten zij een actief re-integratiebeleid voeren en een re-integratieplan opstellen. Ook moeten ze passend werk bieden om de re-integratie te bevorderen. De werknemer is verplicht om hier actief aan mee te werken. Ook moet de werknemer de werkgever op de hoogte houden van de gezondheidstoestand. Naast verplichtingen hebben werknemers onder de Wet verbetering poortwachter ook verschillende rechten. Zij hebben recht op ondersteuning en begeleiding tijdens het re-integratietraject. Gedurende het re-integratieproces heeft de werknemer recht op doorbetaling van salaris. Zelfs als de werknemer tijdelijk in een lagere functie of met minder uren werkt als gevolg van zijn arbeidsongeschiktheid, heeft hij recht op doorbetaling van salaris op basis van zijn oorspronkelijke arbeidscontract.

Wet poortwachter Schema

Het 'Wet poortwachter schema', ook wel bekend als het re-integratieschema, biedt een gestructureerde aanpak voor werkgevers en werknemers tijdens het re-integratieproces. Dit schema omvat specifieke stappen en deadlines die moeten worden gevolgd. Het schema dient als leidraad om ervoor te zorgen dat het re-integratietraject efficiënt en effectief verloopt, met als uiteindelijk doel de terugkeer van de werknemer naar werk.

Het stappenplan Wet Poortwachter

Hieronder vind je het complete stappenplan van de Wet Poortwachter, samen met alle andere belangrijke momenten waar wij je mee kunnen helpen.

Biedt je werkervaringsplek aan via het formulier
Biedt je werkervaringsplek aan via het formulier Stap 1

Door middel van het aanmeldingsformulier ontvangen wij alle benodigde informatie om de werkervaringsplek te kunnen plaatsen

 

Het ingevulde formulier wordt geplaatst
Het ingevulde formulier wordt geplaatst Stap 2

Onze arbeidsmakelaars zorgen ervoor dat alle informatie op een toegankelijke manier wordt vormgegeven. Er worden gevraagde talenten en ervaring toegevoegd.

Er wordt een match gemaakt tussen jou vraag en de medewerkers
Er wordt een match gemaakt tussen jou vraag en de medewerkers Stap 3

De talenten en ervaringen van de medewerker worden vergeleken met de aangeboden werkervaringsplek. Als de match is gemaakt wordt de medewerker voorgesteld.

Je ontvangt passende profielen
Je ontvangt passende profielen Stap 4

De arbeidsmakelaar neemt contact op om passende medewerkers aan je voor te stellen. Tevens fungeert de arbeidsmakelaar als tussenpersoon voor eventuele vragen

Previous
Next

Sancties bij niet naleving van het Wet poortwachter schema

Het niet naleven van de verplichtingen onder de Wet verbetering poortwachter kan leiden tot verschillende sancties voor werkgevers. Een van de meest voorkomende sancties is de verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte. Indien een werkgever niet voldoende heeft bijgedragen aan de re-integratie-inspanningen, kan het UWV besluiten dat de werkgever verplicht is het loon van de zieke werknemer gedurende een langere periode door te betalen. Deze periode kan oplopen tot maximaal 52 weken na afloop van de reguliere loondoorbetalingsperiode van twee jaar.

Naast de verplichte loondoorbetaling kan het UWV ook boetes opleggen aan werkgevers die de verplichtingen onder de wet niet nakomen. Deze boetes variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bovendien kan het niet naleven van de Wet verbetering poortwachter leiden tot reputatieschade voor de organisatie, wat kan resulteren in verlies van vertrouwen van werknemers, klanten en andere belanghebbenden.

Wij helpen je de Wet verbetering poortwachter naleven

De Wet verbetering poortwachter speelt een cruciale rol in het re-integratieproces na ziekteverzuim door het opleggen van verplichtingen aan werkgevers en het waarborgen van rechten voor werknemers. Het is een belangrijk instrument om het aantal langdurig zieke werknemers terug te dringen en de re-integratie te bevorderen.

Aan het einde van het eerste ziektejaar start je een Spoor 2 re-integratie traject. Het doel hiervan is een uitgevallen medewerker begeleiden naar een passende baan buiten de huidige organisatie. Meer weten over Spoor 2 re-integratie?

Veel gestelde vragen over de Wet verbetering poortwachter

Werkgevers hebben onder andere de verplichting om een actief re-integratiebeleid te voeren, een probleemanalyse op te stellen en een plan van aanpak te maken.

Vragen? Wij zijn er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Kitty-350px