
Thecla den Dunnen
Thecla den Dunnen
Positieve energie & Praktische inslag
De 5 coach vragen
1. In welke steden/omgeving ben je werkzaam en waarom?
Ik werk in regio (Zuid)Oost-Brabant en Limburg omdat dit dicht bij de plaats ligt waar ik zelf woon en mijn netwerk heb.
2. Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
- Door mijn oprechte interesse in mensen en mijn passie om mensen te coachen/ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en het behouden/vergroten van hun werkplezier.
- Omdat ik geloof dat iedereen kwaliteiten heeft en dat je vooral door je persoonlijke kwaliteiten en ervaringen in te zetten het meest gelukkig bent in je werk en het het langste volhoudt (ofwel met positieve energie duurzaam inzetbaar bent). Wat goed is voor de medewerker zelf, en ook voor de organisatie.
- In 2010 heb ik zelf een mobiliteit traject gevolgd toen mijn dienstverband bij mijn toenmalige werkgever werd beëindigd. Dat traject c.q. mijn toenmalige loopbaancoach heeft mij veel mooie inzichten opgeleverd en heeft mij bevestigd dat mijn persoonlijke kwaliteiten het beste tot zijn recht komen in een coachende functie. Hierna heb ik mijzelf een mooie post-HBO opleiding tot Loopbaanadviseur en Coach “cadeau” gedaan, die mij ook weer veel over mijzelf, over mijn drijfveren, over mijn persoonlijke kwaliteiten en ook over mijn persoonlijke (al dan niet belemmerende) overtuigingen heeft geleerd. En waar ik het vak als loopbaancoach in praktijk heb geleerd.
- Na mijn opleiding tot Loopbaanadviseur ben ik naast mijn functies in dienstverband ook op projectbasis voor particulieren en organisaties mobiliteitstrajecten blijven uitvoeren. Denk aan individuele coaching trajecten en ook aan het ontwikkelen en uitvoeren van workshops op het gebied van duurzame inzetbaarheid en het behouden/vergroten van je werkplezier (jobcrafting). En heb ik ook in mijn functies als Trainer/Coach, HR Adviseur en Coach Zorgadvies & Bemiddeling waar mogelijk elementen van mobiliteit coaching uitgevoerd. Hoe mooi is het als je medewerkers die niet (meer) op een voor hun goede plek zitten maar die huiverig zijn om stappen te ondernemen om extern te oriënteren, kunt ondersteunen met praktische tips (vacature analyse, CV opstellen, sollicitatiebrieven schrijven, LinkedIn profiel opstellen, stimuleren tot netwerken, oefenen in het voeren van sollicitatiegesprekken etc) en dat ze dan een interessante, passende functie elders vinden!
3. Wat maakt het werk voor jou zo leuk?
De verscheidenheid aan mensen en organisaties waar ik dagelijks mee in contact kom; het gevoel dat ik van toegevoegde waarde ben als mobiliteitsexpert; de combinatie van mens- en resultaatgericht bezig zijn; de ruimte die ik krijg om mijn eigen ervaringen en creativiteit in te zetten; de positieve energie en een gevoel van trots die ik voel als mensen in beweging komen (en natuurlijk helemaal als het resultaat succesvol is).
4. Wat probeer jij bij een kandidaat over te brengen/mee te geven?
Dat als je er op voorhand zelf niet in gelooft dat het je gaat lukken om ander werk te vinden (in loondienst of als zelfstandige), je het jezelf wel erg moeilijk maakt. En dat het altijd beter voelt (en je zelfvertrouwen vergroot) als je zelf initiatief neemt en stappen zet (hoe lastig en/of verdrietig de omstandigheden en de aanleiding ook zijn). Ik stimuleer mensen vooral om hun positieve energie in te zetten voor dingen die zij zelf kunnen beïnvloeden.
5. Wat zijn eigenschappen die een goede coach moet hebben volgens jou?
Oprechte aandacht, luisteren en kijken, inspireren en vertrouwen geven, de ander stimuleren om zelf “in beweging te komen” en iemands “zelfredzaamheid” vergroten. En als mobiliteitsexpert ook: tips en handvatten geven waar de ander verder mee aan de slag kan, en goed contact houden met de opdrachtgever.