Het verhaal van Jos ten Bosch, Arbeidsdeskundige

Jos voert arbeidsdeskundige onderzoeken uit bij verschillende bedrijven. Van het MKB tot grote  multinationals.

Waardevol werk

“Wat mijn werk heel bijzonder maakt, is dat ik met verschillende mensen en verschillende belangen te maken heb. Bij ziekteverzuim geldt een stuk wet- en regelgeving. Daarnaast heb ik direct contact met medewerkers en dus ook te maken met emoties. Deze combinatie van zakelijk en menselijk maakt het werk leuk en afwisselend. Ik vind het waardevol dat ik mensen in een vaak moeilijke fase op weg mag helpen.”

Consequenties van beperkingen

“Het vraagstuk waar ik voornamelijk mee te maken krijg, is het vertalen van de consequenties van beperkingen voor de uitvoering van het werk. Ik maak een weging van de beperkingen van een medewerker en de belasting in een functie. Vervolgens geef ik advies over de mogelijkheden voor re-integratie. Hiervoor heb ik informatie nodig over hoe een functie er precies uitziet en hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd. Daarom voer ik altijd een gesprek met de leidinggevende en een gesprek met de medewerker. We bespreken dan onder andere wat er al is gedaan aan re-integratieactiviteiten en wat het resultaat hiervan is. Ik vraag de medewerker ook om een toelichting van de aard van het verzuim.”

Samenwerking met de medewerker

“In mijn werk is samenwerking met de medewerker erg belangrijk. Daarvoor is het nodig dat deze zich gehoord en serieus genomen voelt. Door mij te verplaatsen in de situatie lukt begrip tonen mij goed. Vanuit deze houding ga ik open het gesprek met de medewerker aan over zijn of haar eigen visie op de mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen zowel binnen als buiten de organisatie, waar iemand momenteel in dienst is, liggen.

Bij het bespreken hiervan nemen we opleiding(en), werkervaring en voorkeuren mee. Tijdens het gesprek probeer ik bewustwording en motivatie te bewerkstelligen. Zo beweegt een medewerker richting acceptatie van de situatie. Dit is erg belangrijk voor het verdere verloop van de re-integratie. Door oog te hebben voor emoties en empathie te tonen, help ik medewerkers op weg. Dat geeft een fijn gevoel, wat ik niet zou willen missen.

JosTenBosch

“Ik probeer bewustwording en motivatie te bewerkstelligen. Zo beweegt een ziekgemelde medewerker richting acceptatie van de situatie.”

YanaIvachtchenko-d-1238-0392

Hoe Amplooi passend werk mogelijk maakt

Wij zorgen voor inzicht in kwaliteiten en talenten. Hierdoor past het werk bij een medewerker en andersom. Zo vergroten werkgeluk én productiviteit. Dat noemen wij werken vanuit waarde.

Bekijk waar wij je bij kunnen helpen:

Inge Groenenstein

Meer weten over wat we voor je kunnen doen?

Aarzel niet om ons te bellen of een bericht te sturen.