Blog

Wendbaar organiseren van werk

Wendbaar arbeidsmarktkrapte

08 mei 2024

Stop arbeidsmarktkrapte door het wendbaar organiseren van werk

Bij Amplooi zijn we veel in contact met werkgevers die kampen met capaciteitsproblemen en moeite hebben met het werven en behouden van personeel. Daarom doen we met jullie graag een gedachtenexperiment. Doen jullie mee?

Het experiment

  • 2 smalle longdrinkglazen;
  • een flinke handvol lego blokjes in verschillende maten;
  • 200 ml water.

Stap 1: vul het linker glas met water.

Stap 2: gooi zo veel mogelijk legoblokjes is het rechterglas.

In welk glas wordt de ruimte het beste benut? Welk glas staat symbool voor hoe wij op dit moment de krappe arbeidsmarkt benutten?

Wendbaarheid als antwoord op capaciteitsproblemen

Om nog een kans te maken in de strijd tegen een toenemende arbeidsmarktkrapte, zullen we anders moeten kijken naar werk. We moeten niet meer vastdenken in functies met takenpakketten. Te vaak blijkt dat binnen zo’n afgebakend pakket, mensen hun talent en potentieel maar beperkt benutten.

Niet zelden leidt dit tot verloop of nog erger, verzuim. Het laatste waar je op zit te wachten, als capaciteit al een uitdaging is!

Een fluïde aanpak voor moderne organisaties

Om dit te voorkomen zul je als werkgever moeten toewerken naar een meer wendbare organisatie van werk. Naar een meer fluïde aanpak, waarin we het voor handen zijnde werk verdelen op basis van talent en expertise.  Door bijvoorbeeld functies op te knippen in taken en werkzaamheden te verdelen over de grenzen van functieprofielen en afdelingen heen.

Part-up en Jobcarving: tools voor flexibel werk

Maar het wendbaar organiseren van werk, gaat ook over het herkennen van en ruimte geven aan het talent van je medewerker, door het talent en potentieel van medewerkers te herkennen, ontwikkelen én benutten. Dit kost veel tijd en professionele aandacht. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? We gaan graag het gesprek met jou aan over hoe Amplooi je met onze marktplaats voor talent; Part-Up, onze gecertificeerde Talentcoaches en onze TalentLabs hierin kan bijstaan.

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px