Blog

Wat is het jou waard?

Paul-van-der-Wal-fotografie-Amplooi-Hq-68101

23 februari 2023

Rik Nijkamp, de directeur van Amplooi, vertelt over wat het hem waard is om te weten of medewerkers op hun plek zitten en meer te weten over hun ambities en talenten:

Tijdig anticiperen

Een control freak ben ik verre van, maar persoonlijk word ik niet graag verrast. Ik hoor dat mensen om mij heen dat ook vaak zeggen. Voor je gevoel wil je in control zijn en mutaties in je organisatie zelf doorvoeren. Althans zo ervaar ik het. Daardoor weet je precies wat wanneer gebeurt, zou moeten gebeuren en hoe je daar op gaat reageren. Tijdig kunnen anticiperen ervaar ik als prettig.

Vooraf meer weten over ambitie

Zo is het ook met mijn collega’s. Als iemand ambitie heeft, binnen of buiten de eigen organisatie, wil je dat natuurlijk graag weten, zodat je daar op kunt anticiperen. Zeker met het huidige personeelstekort wil je aan het einde van de maand niet verrast worden met een opzegging van iemand die over een maand vertrekt omdat elders emplooi is gevonden. Ik vroeg me af wat het mij waard zou zijn om dat vooraf te weten. Om vooraf te weten wie er ambitie heeft om elders te gaan werken.

Psychologisch contract

Met de mensen waar ik langer mee werk sluit ik jaarlijks een psychologisch contract; zijn we er nog voor elkaar komend jaar? En onder welke voorwaarden is dat het geval of heb je (elders) ambitie en moeten we daar komend jaar iets mee? We zijn in gesprek. Maar niet met iedereen ben ik evengoed in gesprek, zeker niet als je net ergens binnenkomt. Maar ook niet alle collega’s zijn evengoed met elkaar in gesprek. Ik hoef er eigenlijk niet zo lang over na te denken. ‘Veel’ is mijn antwoord op de vraag wat het me waard is om niet verrast te worden met opzeggingen waar je niet of niet snel op kunt anticiperen.

Kijken waar talenten liggen

In geld? Liever zou ik dat vertalen in middelen, dat is voor mij eenvoudiger en duidelijker. En natuurlijk, die middelen kosten geld. Ik zou iedereen die ambitie heeft willen aanbieden om een assessment te doen om te kijken waar zijn of haar talenten liggen inclusief een of meerdere gesprekken met een goede loopbaancoach. Daar waar ik deze mogelijkheid bespeur grijp ik die met beide handen aan in de overtuiging dat ik niet alleen mijzelf help, maar met name ook mijn collega. Durven te doen is niet voor iedereen weggelegd, dat vergt ook een gevoel van veiligheid & vertrouwen. Een cultuur die dat omhelst.

Leukere invulling en meer tijd

In een gesprek met een individuele collega zou ik diegene ook willen laten weten welke waarde haar of zijn talenten toevoegen aan de organisatie. Verder kunnen de collega en loopbaancoach dan samen de volgende stappen afstemmen naar een mogelijke aanpassing in de huidige of wellicht een nieuwe functie. Op deze manier realiseer ik twee dingen; ik help mijn collega aan een (nog) leukere invulling van de eigen functie of een andere gave werkomgeving, binnen of buiten de eigen organisatie. Zelf krijg ik de tijd om een goede vervanging te vinden op het juiste moment omdat ik weet wanneer er ruimte is. In het volgende artikel ga ik het hebben over wat je kan verwachten en hoe je je goed kan voorbereiden op de komst van nieuwe collega’s.


Hoe ga jij om met je talenten?

Ontvang onze nieuwsbrief

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px