Blog

Van schuldgevoel naar kracht: Het verhaal van Mila’s 2e spoor traject

Mila 2e spoor traject

14 augustus 2024

Auteur, Inge van de Beek, Manager Kenniscentrum Talent & Wendbaarheid

Van schuldgevoel naar kracht: Het verhaal van Mila's 2e spoor traject

Toen Mila de eerste keer bij ons aan tafel zat voor een intake 2e spoor, voelde zij zich schuldig over het feit dat zij werd doorbetaald, terwijl ze niet kon werken. Het voelde voor haar als falen dat ze nog niet hersteld was en niet had kunnen opbouwen naar een volledige terugkeer in haar functie als Verzorgende. Herstellen kostte haar al haar kracht en de gedachte dat zij misschien nooit meer patiënten kon verzorgen, deed haar zichtbaar verdriet. Ze zag daarom enorm op tegen het 2e spoor.

Ondersteuning en flexibiliteit: De rol van de werkgever

Gelukkig sprak zij haar leidinggevende regelmatig en voelde zij dat haar werkgever het beste met haar voor had. Men was eerlijk en open over de kansen op ander werk binnen de organisatie én waardeerde haar inzet in de aangepaste werkzaamheden. Mila kreeg ruimte om haar werkzaamheden én 2e spoor flexibel in te delen, de werkgever stelde een laptop beschikbaar voor sollicitaties, e-learnings en online gesprekken en zegde toe te willen investeren in eventuele omscholing. Dit gaf Mila ondanks alle rouw en pijn en uitdagingen in belastbaarheid de kracht en het vertrouwen om eigen regie te nemen in het 2e spoor traject en samen met onze Mobiliteitsexpert te zoeken naar wat wél kon.

Zoeken naar nieuwe mogelijkheden

Ze stond open voor andere mogelijkheden en kon beroepen verbinden aan haar talenten, waarden én belastbaarheid. Er ontstond een mooi plan B, dat steeds meer haar plan A werd, mede omdat zij steeds meer begon te wennen aan het idee van een afscheid van haar werkgever. Na 6 maanden startte Mila in een werkervaringsplek, die zelfs kon worden omgezet in een parttime baan als bezorger van medicijnen, waarin zij haar ervaring en vaardigheden én contact met mensen met veel plezier kon combineren.

Word expert in 2e spoor ondersteuning

Bij Amplooi gunnen wij al onze 2e spoor deelnemers hetzelfde resultaat, maar zeker ook een werkgever zoals die van Mila. Een werkgever is namelijk niet alleen hoofdverantwoordelijk voor de totale re-integratie van een medewerker – én daarmee ook voor spoor 2 – maar kan een groot verschil maken in zowel resultaat als impact van het traject.

Speciaal voor die werkgevers die het goed willen doen én graag willen leren hoe, lanceert Amplooi daarom dit najaar de opleiding 2e spoor expert. Werkgevers, HR-adviseurs en casemanagers leren:

  • Een kwalitatief goed 2e spoor traject te onderscheiden
  • De belangrijkste valkuilen in 2e spoor begeleiding te signaleren
  • De wettelijke context en vereisten van een 2e spoor traject te begrijpen
  • Een goed beredeneerd zoekprofiel te herkennen
  • Alle mogelijkheden en voorzieningen bij externe plaatsingen kennen
  • Het eigenaarschap van de re-integrerende medewerker te vergroten
  • Zelf oplossingsgerichte technieken toe te passen in het contact met de medewerker in spoor 2

Opleiding 2e spoor expert

De opleiding biedt inzicht in het herkennen van een kwalitatief goed 2e spoor traject, het vermijden van valkuilen, het begrijpen van de wettelijke context, en het vergroten van het eigenaarschap van de re-integrerende medewerker. Volgende maand start de eerste lichting toekomstige 2e spoor experts. Wil jij ook een van de eerste werkgevers zijn die zich 2e spoor expert mogen noemen? Bekijk dan de Opleiding 2e Spoor expert op onze website en meld je aan voor de opleidingsronde van oktober 2024.

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px