Blog

Focus op talentmanagement

TMA Talentmanagement

10 mei 2024

Auteur: Kirsten van der Put

Focus op talentmanagement

Waarom ik zo enthousiast ben over de talentanalyse? Als we een ezel willen motiveren om last te dragen, kunnen we hem wortels aanbieden of een stok gebruiken. Beide methoden werken, maar welke is effectiever op lange termijn?

Wortels versus de stok: Motivatie in een notendop

Het belonen van gewenst gedrag met wortels leidt tot een blije en gezonde ezel, terwijl het gebruik van een stok op den duur schadelijk is. Helaas merk ik dat onze maatschappij vaak meer gericht is op de 'stok' in verschillende vormen zoals kritiek en oordeel.

Kritiek en negatieve feedback kunnen mensen weliswaar in beweging brengen, maar op lange termijn veroorzaken ze frustratie en ontevredenheid. Dit geldt zowel voor externe als interne kritiek.

Zelf ben ik ook vaak geneigd om mezelf te bekritiseren in plaats van mijn successen te vieren. En ik zie dit patroon ook bij mijn cliënten; ze benadrukken vaak wat ze niet leuk vinden in plaats van waar ze goed in zijn.

De kracht van de Talenten en Motivatie Analyse, TMA

De Talenten Motivatie Analyse, TMA, biedt een waardevol startpunt om inzicht te krijgen in onze drijfveren en talenten. Het geeft een blauwdruk van onszelf: waar worden we echt blij van, hoe werken we het liefst, en hoe communiceren we het best?

Taken die in lijn liggen met onze talenten geven energie, terwijl corvétaken, hoe onvermijdelijk ook, ons eerder opbranden. Het is cruciaal om een balans te vinden.

Door onze talenten te delen met collega's en leidinggevenden kunnen we effectiever samenwerken en taken verdelen op basis van individuele profielen. Dit kan leiden tot meer voldoening in ons werk.

Wortels voor motivatie: een bewuste keuze

Laten we bewust kiezen voor een benadering die gericht is op het belonen en versterken van talenten, zowel bij onszelf als bij anderen. Dit begint met het verkrijgen van inzicht in onze eigen talenten en drijfveren.

Het is tijd om te stoppen met het schieten van 'wortels' en in plaats daarvan onze talenten in kaart te brengen. Laten we samen op weg gaan naar een meer talentgerichte benadering van werk en motivatie.

Ik en mijn collega's staan klaar om met jou in gesprek te gaan over jouw talenten en hoe je deze kunt inzetten voor een succesvolle toekomst. Hopelijk tot snel!

Met talentvolle groet, Kirsten

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px