Blog

De kunst van het juiste talent op de juiste plek

De kunst van het juiste talent op de juiste plek

06 augustus 2024

Auteur van deze blog is Faiza Ajja, Business Partner Mens & Organisatie

De kunst van het juiste talent op de juiste plek

In het complexe weefsel van onze samenleving is het plaatsen van het juiste individu op de juiste positie niet alleen een kunst, maar ook een cruciale factor voor succes. Of het nu gaat om een bedrijf, een team, een project of zelfs een maatschappelijke organisatie, het kiezen van de juiste persoon voor een specifieke rol kan het verschil maken tussen middelmatigheid en buitengewone prestaties. Laten we eens dieper ingaan op waarom dit zo belangrijk is en hoe dit bereikt kan worden.

De uitdaging van een krappe arbeidsmarkt

De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt het nog lastiger om de juiste fit te maken tussen mens en functie. Vaak belanden mensen in een functie die niet volledig bij hen past, met als gevolg demotivatie, verzuim of zelfs verloop. Dit belemmert niet alleen het werkgeluk, maar ook de buitengewone prestaties die een organisatie kan bereiken. Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan de match tussen persoon en positie.

Het belang van het juiste talent op de juiste plek

Elke positie vraagt om specifieke vaardigheden en capaciteiten. Een persoon met de juiste expertise kan taken effectiever en efficiënter uitvoeren, wat leidt tot betere resultaten.

Maar persoonlijke bevlogenheid beïnvloedt net zo sterk het succes. Wanneer iemand gepassioneerd is over wat ze doen, zijn ze gemotiveerder om uit te blinken. Het vinden van iemand wiens persoonlijke doelen aansluiten bij de doelen van de positie kan een enorme drijvende kracht zijn voor het succes van een team, afdeling of zelfs de organisatie.

Ook een goede teamdynamiek is essentieel voor samenwerking en productiviteit. Het kiezen van iemand die goed past binnen het bestaande team verlaagt de kans op een conflict en bevordert de samenwerking en effectiviteit van de nieuwe medewerker én het team.

Bovendien is een goede match met de bedrijfscultuur  tegenwoordig van vitaal belang. Een medewerker die goed past bij de waarden en normen van een organisatie zal zich sneller aanpassen aan de nieuwe omgeving en al snel bijdragen aan een positieve werksfeer.

Hoe zet je het juiste talent in op de juiste plek?

Eenmaal bewust van het belang van het juiste talent op de juiste plek, is het goed om de juiste stappen te zetten. We sommen de belangrijkste stappen voor je op:

  1. Grondige werving en selectie: Investeer tijd in het opstellen van duidelijke functieomschrijvingen en het selecteren van kandidaten op basis van zowel vaardigheden als cultuurfit. Interviews, assessments en referenties zijn waardevolle tools in dit proces. Bespreek met de kandidaat of de functie kan worden afgestemd op de mens in plaats van andersom. Jobcrafting kan hierbij zeer waardevol zijn.
  2. Training en ontwikkeling: Zelfs de juiste persoon kan profiteren van voortdurende training en ontwikkeling. Bied mogelijkheden aan om vaardigheden aan te scherpen en kennis uit te breiden. Match deze met de drijfveren van de persoon, bijvoorbeeld met behulp van TMA (Talent Management Analyse).
  3. Feedback en evaluatie: Regelmatige evaluaties helpen bij het beoordelen van prestaties en het identificeren van gebieden waar verdere ontwikkeling nodig is. Constructieve feedback is cruciaal voor continue verbetering. Toets in deze evaluaties ook de rolduidelijkheid, omdat dit belemmerend kan zijn voor de voortgang en het behouden van de job-fit.
  4. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Soms veranderen de vereisten van een positie of evolueren de doelen van een organisatie. Wees bereid om te heroverwegen of de huidige persoon nog steeds de beste match is.

Investeer in jouw succes – Zet talenten optimaal in!

Het inzetten van talent op de juiste plek is geen exacte wetenschap, maar eerder een voortdurend proces van aanpassing en evaluatie. Door aandacht te besteden aan vaardigheden, motivatie, cultuurfit en teamdynamiek, kunnen organisaties hun kansen op succes vergroten. Het investeren in dit proces betaalt zich uit in verbeterde prestaties, verhoogde tevredenheid van werknemers en een sterker teamgevoel.

Zet jij jouw persoonlijke talenten of de talenten binnen jouw team optimaal in? Ontdek hoe je het meeste uit jezelf en je team kunt halen door de kunst van het juiste talent op de juiste plek te beheersen.

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px