Blog

De beste antwoorden voor de moeilijkste sollicitatievragen!

bureau

03 december 2018

Klamme handjes en rode vlekken in je nek. We hebben allemaal wel eens een sollicitatiegesprek gehad waarin de moeilijkste sollicitatievragen werden gesteld. Je zal jezelf ook vast wel eens hebben afgevraagd waarom ze deze vragen stellen. Wat willen ze weten? Maar het belangrijkste: Wat is nu het beste antwoord wat je kan geven op deze lastige vragen?

Op nummer 1: Vertel eens wat over jezelf!

Laten we beginnen met een vraag die vaak als eerste wordt gesteld. Er is natuurlijk een hoop te vertellen. Maar waar begin je? Wat vindt jij belangrijk genoeg om indruk mee te maken?
Deze vraag wordt gesteld omdat de interviewer wil kijken hoe jij jezelf inschat. Begin dus niet over dingen die niet belangrijk zijn (zoals hoeveel huisdieren je hebt), maar geef de persoon tegenover je een goede indruk in jouw (werk)persoonlijkheid. Vertel iets over je ambities, waarom je in deze branche terecht bent gekomen en over waarden die voor jou op werkgebied belangrijk zijn.

Een mooie nummer 2: waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ook een vraag waarbij je eigenlijk altijd met hetzelfde woord begint: ‘Euh’. Zonde, want hier kan je punten mee scoren!
Diegene die de vraag stelt, wil waarschijnlijk weten wat jouw doelen zijn. Wat wil je bereiken, wat zijn jouw wensen? Op deze manier wordt voor de persoon tegenover je duidelijk of je bij het bedrijf past of niet.
Wees in jouw antwoord niet te ambitieus, maar ook niet te voorzichtig. Doelen zijn goed, het is een mooi middel om jezelf uit te dagen. Laat in jouw antwoord dus doorschemeren waar je heen wil, waar je naar opzoek bent, maar zorg ervoor dat deze doelen wel haalbaar zijn.
Kom je bij een groot bedrijf voor het eerst solliciteren, is het enorm ambitieus om te zeggen dat je over 5 jaar de CEO wil zijn. Dit kan een afknapper zijn!

Nummer 3: waarom wil je bij ons werken?

Dit is voor jouw potentiële werkgever een mooie manier om te zien of jij je hebt voorbereidt. Weet je wat hun missie en visie zijn? Weet je precies wat jouw potentiële werkgever doet? Daarnaast geeft jouw antwoord ook weer inzichten of je bij de werkgever past.
Het beste antwoord kan je dus niet even verzinnen. Zorg voor je sollicitatie dat je goed weet wie je potentiële werkgever is. Zo kan je jouw antwoord zo formuleren, dat de kernwaarden of andere aspecten die je in jouw vooronderzoek hebt gevonden, kan gebruiken in jouw antwoord. En voilà, die vraag steek je zo in je zak!

De 4e vraag: wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Een goede vraag die je altijd paraat moet hebben. Met deze vraag kan jij jouw kwaliteiten tonen, maar kan je ook laten zien dat je niet perfect bent door jouw zwakke punten te noemen. Laat een potentiële werkgever merken waar jij goed in bent, wat je leuk vindt om te doen. Het is goed om te weten waar je goed in bent, iedereen heeft sterke punten.
Maar ook iedereen heeft ‘zwakke punten’. Noem ze overigens geen ‘zwakke punten’, maar ‘ontwikkelpunten’. Het komt vaak sterk over als je ontwikkelpunten hebt en deze durft aan te geven. Jouw potentiële werkgever weet dat niet iedereen perfect is, dus dat mag je best toegeven. Maak van jouw ontwikkelpunten weer een doel, die je kan gebruiken in jouw 5 jaren plan!

De laatste voor vandaag: Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

De laatste lastige vraag is een vraag waarmee de potentiële werkgever checkt of jij door hebt op welke functie je solliciteert. Het beste is dus om vooraf een duidelijk beeld te vormen van de functie en hier eerlijk antwoord te geven op wat jij denkt dat de functie allemaal inhoudt. Wat hoop je te gaan doen? Wat denk je dat de voorganger heeft gedaan? Vraag eventueel naar de doelen van de organisatie en pas jouw antwoord hierop aan. Maar blijf altijd eerlijk. Je wordt uiteindelijk niet gelukkig in je werk als de functie heel anders blijkt te zijn dan je dacht!

Ontvang onze nieuwsbrief

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px