Tips voor vakantiestress op werk

Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders zegt ontspannen op vakantie te gaan, blijkt uit een peiling van Nationale Nederlanden onder ruim 1000 mensen. In plaats van te ontspannen schiet bijna een derde in de ‘vakantiestress’. Werk is een belangrijke oorzaak, naast het inpakken van je koffer en het veilig achterlaten van je huis.

Met je werk ben je bijna dagelijks bezig. Het kan lastig zijn om dat ineens allemaal los te laten en te kunnen ontspannen. Wij hebben 5 tips voor je die je kunnen helpen met het voorbereiden op jouw vakantie. Op deze manier kan jij je volledig overgegeven aan de rust en ontspanning.

Tip 1: Begin op tijd met overdragen
Zijn er collega’s die taken van jou gaan overnemen voor jouw vakantie? Neem deze collega’s dan mee in jouw processen. Houd er rekening mee dat jouw collega’s deze taken nog niet eerder hebben gedaan of deze niet regelmatig doen. Door ze een aantal keer te helpen, is er tijd voor leren en vragen stellen. Dat geeft jou, en jouw collega’s, meer rust met het uitvoeren van de overgedragen taken!

Tip 2: Maak een realistische to-do lijst
Door een to-do lijst te maken, zie je de concrete dingen die nog moeten gebeuren voor je kan gaan genieten van jouw vakantie. Maak deze lijst wel realistisch door prioriteiten te stellen. Zijn er dingen die kunnen wachten tot na jouw vakantie? Dan is er geen reden om je daar nu druk om te maken.
Met deze to-do lijst, heb je overzichtelijk en concreet welke taken nog gedaan moeten worden. Zo kan je geen tijd verliezen en niks vergeten. Daarbij komt dat het enorm fijn voelt om weer een taak af te kunnen strepen!

Tip 3: Maak een prioriteitenlijstje voor na je vakantie
Wat zijn belangrijke projecten waar je na je vakantie mee gaat beginnen? En wat zijn dingen waar je sowieso achteraan moet? Door ze op te schrijven, kan je ze in jouw hoofd loslaten en vergeten. Zo heb je een leeg hoofd wanneer je op vakantie gaat, geen stress omdat je het netjes hebt genoteerd en dus niet kan vergeten en een mooi to-do lijstje voor wanneer je terug komt!

Tip 4:  Neem de tijd
Ontspannen gebeurt niet in een vingerknip. Vaak wil je snel nog wat dingen afronden voor je op vakantie gaat. Zet daarom een dag eerder dan de vakantie alvast je ‘out-of-office’ aan zodat je jezelf kan focussen op de dingen die je nog moet doen en niet op de bijkomende kleine zaken die na de vakantie eigenlijk ook prima kunnen. Stel dan ook gelijk de datum van terugkeer één dag later in zodat je jezelf een dag de tijd geeft om je mailbox bij terugkomst te sorteren en alvast wat mailtjes weg te werken.
Ook kan een extra vrije dag voor de vakantie al heel erg helpen met ontspannen. Neem die dag bijvoorbeeld om het huis helemaal op te ruimen, af te spreken met vrienden of om een boek te lezen. Om eigenlijk alles te doen, behalve werk.

Tip 5: Schakel de hulp in van jouw collega’s
Zorg dat er in ieder geval één iemand jouw mailbox in de gaten houdt. Mochten er dan tijdens jouw vakantie mailtjes binnenkomen die belangrijk zijn en waar meteen actie voor nodig is, kunnen jouw collega’s deze oppakken.

Misschien wel de belangrijkste tip: Werktelefoon uit en vakantiemodus aan. Vanaf nu kan je heerlijk ontspannen en genieten van jouw welverdiende rust!