Wieske DErrico Amplooi B.V.

Is videobellen het nieuwe face-2-face?

Vanaf halverwege maart jl. werd zakelijk Nederland wakker geschud. Nee, we kunnen niet meer “zomaar” naar ons werk… En met het openbaar vervoer reizen mocht alleen bij vitale beroepen en bij uiterste noodzaak. De wegen werden stil en de kantoren kwamen leeg te staan.
ICT- en HRM-afdelingen draaiden overuren. In zo’n korte tijd zijn er nog nooit zoveel laptops, bureaus en bureaustoelen etc. verkocht. Thuis werden de keukentafels leeg geveegd en vervolgens weer gevuld met kleurpotloden en speelgoed voor de kids. Ook notitieblokken, webcams en laptops van de ouders vonden hier hun plek. Het werk moest immers gewoon door kunnen gaan.

Binnen Amplooi waren wij al redelijk gewend om vanuit huis te werken. Onze werkplekken waren hier dus al op ingericht. Op het servicebureau na, hadden alle collega’s ook voor de Coronamaatregelen al de beschikking over een laptop en een mobiele telefoon. In onze trajecten werd zo nu en dan gebruik gemaakt van videobellen. Vooral wanneer dit noodzakelijk was als bijvoorbeeld de kandidaat aan huis gekluisterd was. Maar het gros van de afspraken vonden face-2-face plaats.

Voor onze kandidaten zorgde de Coronamaatregelen voor een grote overgang. Veel kandidaten in het 2e spoor kregen te maken met het afzeggen van afspraken door behandelaren en de ingrepen die gepland stonden werden uitgesteld. Daarnaast hadden zij in sommige gevallen natuurlijk ook die kinderen aan de keukentafel zitten. Kandidaten konden niet meer fysiek langs gaan bij het werk of werkervaringsplek en daar bovenop konden zij ook de deur niet meer uit voor de gesprekken met hun coach. Ook dit went gelukkig. Binnen twee weken was er voor iedere kandidaat een passend vervolg van het traject ingezet. Een voordeel van het digitaal werken is dat er een nauwere samenwerking met de opdrachtgever mogelijk is. Dit door middel van digitale 3-gesprekken met de kandidaat, coach en opdrachtgever.

Dan komt het besef. Was het oude normaal wel normaal? Hoeveel efficiënter kunnen wij werken op deze manier? Andere, maar niet minder belangrijke, voordelen van het thuiswerken zijn een afname van files, minder reiskosten en reistijd, een gunstige invloed op het milieu en over het algemeen meer tevreden werknemers.

Om te kunnen meten of ook onze kandidaten de voordelen ervaren van digitale begeleiding, hebben zij een enquête ontvangen. 75% van de kandidaten geven hierin aan dat zij vinden dat de kwaliteit van de dienstverlening grotendeels gelijk is gebleven en rond de 20% vindt zelfs dat deze is verbeterd. Ook geven de kandidaten aan dat zij de voorkeur hebben om na Corona de gesprekken afwisselend digitaal en op locatie willen laten plaatsvinden.

Een onderzoek onder de onze collega’s laat een vergelijkbaar beeld zien: een voorkeur voor een mix van fysiek en digitaal. Als voordelen van online werken worden genoemd: minder of geen reistijd en het makkelijker kunnen plannen van afspraken. Als nadelen van online werken komen naar voren: geen fysiek contact met kandidaten, minder contact met collega’s en een slechte verbinding. Ook door de kandidaten werd een slechte verbinding benoemd als verbeterpunt.

Wat leert dit ons? Zoals gewoonlijk is de uitspraak van Johan Cruijff ook hierop van toepassing. “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”. Zonder de Corona-crisis waren we nooit “gedwongen” om de dienstverlening op deze manier te laten plaatsvinden en waren we niet met elkaar tot de conclusie gekomen dat het “oude normaal”, niet de enige manier is waarmee wij onze kwaliteit kunnen waarborgen en kunnen verbeteren. Hoe fijn is het dat wij hiermee zoveel extra positieve effecten te weeg brengen!

De toekomst kunnen we niet voorspellen en voorlopig moeten we nog rekening houden met de 1,5 meter samenleving. Gelukkig hebben veel collega’s elkaar gevonden in digitaal contact en hebben zij zelfs gemerkt dat hierdoor de samenwerking veel intensiever en persoonlijker is geworden. Ook de kandidaten zetten digitaal mooie stappen en ondanks de uitdagingen die de Coronacrisis met zich meebrengt, worden er prachtige resultaten behaald. In zijn algemeenheid zijn we creatiever geworden, sneller tot oplossingen gekomen en is een ieder, kandidaat, coach en arbeidsdeskundige enorm betrokken, ons “nieuwe normaal”.

Ik kijk in ieder geval uit naar de “Post-Coronaperiode” met alle vernieuwde kennis en voordelen voor het samenwerken intern, maar ook met onze opdrachtgevers en kandidaten.

Geschreven door: Wieske D’Errico
Datum: 29 juni 2020