Blog

Shaken, not stirred: Vind jouw perfecte loopbaancocktail

06 september 2024

Auteur: Annet Post, loopbaancoach en mobiliteitsexpert 2e spoor

Van droomvakanties naar droombanen: mijn reis naar loopbaancoaching

Met twee diploma's op zak startte ik mijn loopbaan in het toerisme. Fantastisch om vakantiegangers te helpen in hun zoektocht naar de ideale vakantie.

Ik leerde als reisadviseur dat wanneer je je vragen goed stelt en meedenkt, je maar één pagina uit een dure reisgids hoeft mee te geven. Door deze manier van werken denk je mee om zo tot de meest ideale oplossing te komen, passend bij de wensen en eisen van de reiziger. De rest van de informatie bleek hiermee eigenlijk overbodig.

De volgende stap in mijn loopbaan was als vestigingsmanager op een uitzendbureau. Daar kwam ik tot het inzicht dat als je de juiste vragen stelt en meedenkt, je tot de meest ideale oplossing komt voor zowel werkgevers als werknemers bij personeels- en loopbaanuitdagingen.

Vervolgens werkte ik als teamcoach in de thuishulp. Ook hier bleek het essentieel om goed te luisteren naar zowel cliënt als werknemer om zo maximale tevredenheid bij beiden te realiseren.

De juiste persoon op de juiste plek

En nu komt alles samen in mijn huidige functie als loopbaan-, vitaliteits- en Spoor II-coach. Goed luisteren, vragen stellen, meedenken, kansen zien en helpen bij het durven doen. Mijn loopbaan heeft mij geleerd dat ik in deze rol als loopbaancoach de juiste persoon op de juiste plek ben. Ik weet hoe het voelt om de juiste persoon op de juiste plek te zijn, en dat geeft mij ontzettend veel voldoening en werkplezier. Het is voor mij de ideale mix van wat ik in een baan zoek. Ik ervaar het als een heerlijke cocktail, om toch even in vakantiesferen te blijven 😉. En dit gevoel gun ik iedereen!

Intensievere vorm van loopbaancoaching

Een intensievere vorm van loopbaancoaching is Spoor 2. Spoor 2 kandidaten zitten vaak in een ingrijpende loopbaanfase. De werknemer is meestal ongewild uitgevallen voor zijn of haar huidige functie en moet daarom nadenken over een volgende stap in de loopbaan. Dit is vaak ongepland en daardoor meestal nog heftiger qua emoties dan bij een vrijwillige loopbaanswitch.

Betoog

Voor mijn eindopdracht om de opleiding Post-HBO Loopbaancoach te kunnen afronden, schreef ik een betoog. Een betoog over hoe belangrijk het is voor iedere werknemer om regelmatig na te denken over zijn of haar loopbaan en zichzelf de vraag te stellen: ben ik nog de juiste persoon op de juiste plek? Wat heb ik nodig? En hoe kan ik duurzaam inzetbaar blijven in mijn loopbaan?

Waarom doe ik wat ik doe? Wat motiveert mij? Wat geeft mij energie? Het komt regelmatig voor dat medewerkers vanuit een soort verplichting in hun werk blijven “hangen”. “Ik heb nu een vaste baan” en “je weet nu wat je hebt” zijn veelgehoorde opmerkingen. Ergens zou je weleens wat anders willen, maar durf je toch niet te kiezen voor een nieuwe stap in je loopbaan.

Waarom veel mensen ontevreden zijn in hun werk, maar toch geen nieuwe baan zoeken!

1 op de 5 Nederlanders voelt zich 'opgesloten in een baan', wat negatieve gevolgen kan hebben, volgens onderzoek van Merel Feenstra-Verschure. Zonder actie kan dat leiden tot mentale problemen, stress en uitputting. Mensen blijven gemiddeld 2,5 jaar in deze ontevreden werksituatie zonder te handelen. Het is belangrijk om eerder bewust te worden van dit gevoel en actie te ondernemen, in plaats van te wachten op externe triggers. Het advies is om vaker te reflecteren op de motivatie en tevredenheid in het werk, zelfs wanneer alles goed lijkt te gaan. Hierin ligt ook een grote verantwoordelijkheid voor zowel werknemer als werkgever. Blijf in gesprek en sta open voor werknemers als zij een andere loopbaan kiezen dan wat jij als werkgever voor ogen had. Ik hoorde eens van een leidinggevende: “Ja Annet, ik vind het fantastisch jouw betoog, maar ik ga het niet actief aanbieden, want straks gaat die gewaardeerde werknemer een stap zetten en dan heb ik een personeelsprobleem voor die functie!” Ik stond even met mijn mond vol tanden, want dat had ik niet zien aankomen. Zo voelt het voor sommige leidinggevenden, en dat snap ik ook. Maar het is naar mijn mening wel een kortetermijnvisie.

Durven doen

Om toptalent optimaal te laten presteren, moeten zij de ruimte krijgen om hun individuele kwaliteiten volledig in te zetten. Dit vraagt om een verschuiving van een exclusieve naar een inclusieve benadering van talentmanagement. In plaats van alleen te focussen op sleutelposities, erkent deze aanpak de waarde van alle medewerkers en biedt het hen de middelen om zich te ontwikkelen.

Wat is jouw loopbaancocktail?

Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een stap te maken is. Als je maar weet wat voor jou belangrijk is, wat jouw ideale mix is – jouw cocktail. Op deze manier komen gedrevenheid en motivatie naar voren en zie ik de ogen twinkelen. Dat is nodig om een baan te krijgen en de juiste persoon op de juiste plek te zijn. Niet een opleiding, leeftijd of iets anders. Soms moet je iets langer zoeken, maar bij iedereen waar ik de ogen zag twinkelen en geloofde dat ze de stap wilden zetten, heeft het geleid tot een nieuwe baan. Dat maakt mijn werk altijd waardevol en mooi. Fijn dat ik deel mag uitmaken van de zoektocht naar de juiste persoon op de juiste plek! Samen als loopbaancoach een lekkere cocktail shaken: hoe komen jouw plezier, uitdaging en waarden het best tot hun recht?

Gun jezelf “de lekkerste loopbaancocktail” en ga op zoek naar een ervaren loopbaancoach! Iemand die goed luistert, meedenkt en de juiste vragen stelt. Die op deze manier jouw ideale cocktail, of misschien wel mocktail, samenstelt. In ieder geval ben je bij Amplooi op de juiste plek! Wij bieden loopbaancoaching met uitgebreide loopbaantesten, zoals de TMA, die helpen om duidelijkheid te krijgen over wat voor jou de ideale mix is in je loopbaan en wat voor jou belangrijk is.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ontvang onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier in te vullen geef ik toestemming voor het vastleggen en verwerken van de opgegeven persoonsgegevens.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Paula is er voor je.

Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.

Amplooi-Paula-350px