Blog

Een wendbare organisatie door wendbare medewerkers

11 november 2021

Organisaties opereren tegenwoordig met toenemende mate in een dynamische arbeidsmarkt. Dit wordt gekenmerkt door voorspelbare maar ook veel onvoorspelbare veranderingen. Oude beroepen, functies en taken verdwijnen en nieuwe komen ervoor in de plaats, technologie wordt met de dag belangrijker en kennis en vaardigheden verouderen sneller. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers wendbaar zijn en meebewegen met deze veranderingen? Dat lees je in deze blog!

Wat is wendbaarheid?

Een wendbare organisatie is in staat om producten, diensten, processen en medewerkers voortdurend aan te passen aan marktontwikkelingen en veranderingen. Hiervoor is het van belang dat organisaties wendbaar zijn. De wendbaarheid van werknemers bepaald voor een groot deel hoe wendbaar een organisaties is.

Wendbare werknemers kunnen en willen zich aanpassen aan de voortdurende veranderende omstandigheden. Wendbaarheid heeft alles te maken met zelf in beweging komen. Wendbare werknemers nemen zélf verantwoordelijkheid, regie over hun werk, hun loopbaan en hun leven. Wendbare werknemers willen investeren in hun talent en zich verder blijven ontwikkelen.

Waarom is dit zo belangrijk? Voor werknemers geldt dat wanneer zij aan de slag gaan met hun wendbaarheid ze nieuwe uitdagingen aan durven te gaan. Hierdoor halen ze positieve energie uit hun werk en ervaren ze meer werkplezier. Voor organisaties geldt dat als zij werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, de organisatie daar veel voordelen uit haalt. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Dit verbetert de marktpositie van een organisatie.

Tips om wendbaarheid bij werknemers te vergroten

Tip 1: Vergroot de bewustwording. Alles start bij de bewustwording van jouw werknemers. Zorg ervoor dat zij het belang van hun eigen wendbaarheid en de wendbaarheid van de organisatie inzien. Neem jouw werknemers mee in wat er speelt in de organisatie en waar de organisatie in de toekomst naar toe wil. Zo weten de werknemers welke bijdrage zij daaraan kunnen leveren.

Tip 2: Zorg ervoor dat je medewerkers diverse taken hebben en dat ze niet alleen maar éénzelfde taak uitvoeren. Voor medewerkers die voornamelijk eenduidig werk uitvoeren geldt dat het steeds lastiger wordt om nieuwe kennis op te pakken en toe te passen.

Tip 3: Zorg dat er open gesproken kan worden over loopbaanontwikkeling. Door het gesprek aan te gaan creëer je een omgeving waarin jouw medewerker de vrijheid heeft om zijn wensen en behoeften uit te spreken.

Tip 4: Zet kleine stapjes, geef ruimte en tijd voor het delen van ervaringen. Laat het onderwerp terugkomen in een werkoverleg en ga aan de slag met de ideeën waar de werknemers zelf mee komen. Hierdoor zullen ze zich betrokken voelen bij de organisatie.

Heb je hulp nodig bij het creëren van een wendbare organisatie? De professionals van Amplooi staan voor je klaar! Bel voor een advies op maat naar 088-0223888 of stuur een e-mail naar info@amplooi.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Inge Groenenstein

Meer weten over wat we voor je kunnen doen?

Aarzel niet om ons te bellen of een bericht te sturen.