Blog
Outplacement, misschien wel relevanter dan ooit tevoren
25 maart 2021
Tijdens het schrijven van dit nieuwsartikel zit Nederland al één jaar in de misère genaamd Covid-19. Een misère die voor vele mensen nare gevolgen heeft. Een veelvoorkomend gevolg is het verlies van baan. Hoe ga je om met deze lastige situatie? Wat is een outplacementtraject en wat kan dit betekenen voor mij? Wij hebben dit voor jou op een rijtje gezet!
Hoe om te gaan met ontslag?
Ontslagen worden is heel vervelend en kan drastische gevolgen hebben. Om deze gevolgen te beperken hebben we een aantal tips waar je wellicht iets aan zult hebben.
Tip 1: Sluit goed af met je werkgever
Het wordt aangeraden om goed af te sluiten met je werkgever. Een ontslagregeling hoort daarbij. In een ontslagregeling staan regels met betrekking tot ontslag en de transitievergoeding. Deze regels geven jou wat meer lucht.
Tip 2: Neem de tijd om te rouwen en te evalueren
Schakel hierbij ook hulp in van vrienden en familie, zij kennen jou het beste en kunnen helpen met eventuele vragen waar jij nog mee zit.
Tip 3: Bekijk de mogelijkheden voor een outplacementtraject
Een outplacementtraject helpt jou bij het verwerken van het ontslag en bij de volgende stappen die jij kan zetten op weg naar een nieuwe baan.
Wat is outplacement?
Outplacement is begeleiding die je helpt om sneller aan een nieuwe baan te komen wanneer je ontslagen bent of dreigt te worden. Je wordt gecoacht door een professional die kennis van de markt heeft en weet welke stappen er gezet moeten worden.
Wanneer outplacement inzetten?
Wanneer ontslag plaatsvindt, of dreigt plaats te vinden, kan outplacement worden ingezet. Dit ontslag kan zijn door een reorganisatie, doordat je werkgever niet meer met jou verder wil of om welke reden dan ook. Veelal staat een werkgever positief tegenover het inzetten van een outplacementtraject aangezien de werkgever hiermee invulling geeft aan zijn of haar wettelijk vastgestelde verantwoordelijkheid. Deze verantwoording staat vaak omschreven in een sociaal plan, de ontbinding overeenkomst of in de CAO. Een outplacementtraject kan zowel door een werkgever als een werknemer worden aangevraagd.
Hoe ziet een traject eruit?
Hoe de exacte invulling van een outplacementtraject eruitziet verschilt per outplacementbureau en per kandidaat. Globaal doorloop je een aantal vaste stappen waarbij je begint met het verwerken van jouw ontslag. Vervolgens gaat de professional je helpen om jouw kwaliteiten te leren herkennen en deze te verwoorden in een brief, cv en pitch. Het is voor een sollicitatie cruciaal om te weten over welke competenties en kwaliteiten jij beschikt. Een outplacementtraject bestaat vaak uit meerdere trainingen over verschillende onderwerpen. Voorbeelden hiervan zijn sollicitatietrainingen om jezelf klaar te stomen voor een sollicitatiegesprek en trainingen waarin je leert hoe je een netwerkgesprek voert. Wanneer deze stappen zijn doorlopen, kan het daadwerkelijk zoeken naar een geschikte vacatures plaatsvinden. Vele outplacementbureaus beschikken over een eigen vacaturebank zodat jij snel aan een passende vacature kan worden gelinkt. Ook worden regelmatig arbeidsmakelaars ingezet. Dit zijn professionals gespecialiseerd in het leggen van contacten en het creëren van kansen op de lokale arbeidsmarkt. Tot slot wordt vaak gebruikgemaakt van het online loopbaanportaal Jobport. Zo wordt jij geholpen op weg naar jouw nieuwe droombaan.
Ontvang onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Vragen? Paula is er voor je.
Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet om te bellen of een bericht te sturen.